İbrahim Halil Kılınç: Acentalarımız Gerekli Maddi Desteği Alamadı

Dosya konumuzun bugünkü konuğu TÜRSAB GAP Bölge Temsil Kurulu Başkanı Halil İbrahim Kılınç… 

Görev alanı kapsamında Adıyaman, Gaziantep, Kahramanmaraş, Kilis ve Şanlıurfa illerini barındıran TÜRSAB GAP Bölge Temsil Kurulu’nun Başkanı Halil İbrahim Kılınç bölge turizminin ve acentalarının pandemi sonrasında yaşadığı sıkıntı ve sorunları Turizm Günlüğü ile paylaştı.

Diğer birçok bölgede olduğu gibi, GAP BTK’nın görev alanındaki acentaların da en önemli sıkıntısı gerekli maddi desteği alamaması ve kredilerden yararlanamamaları olarak ön plana çıkıyor.

TÜRSAB GAP Bölge Temsil Kurulu’nun Başkanı Halil İbrahim Kılınç’ın bölge turizmine ve acentalarının durumuna ilişkin değerlendirmeleri şu şekilde:

Bölgenizdeki turizm hareketlerinin son durumunu kısaca değerlendirir misiniz?

Bölgemizde seyahat acentalarının bir kısmı uçak bileti, bir kısmı kültür turu ve bir kısmı ise Hac – Umre alanında faaliyet göstermektedir.

Mevcut uçuşlar yarı yarıya düştüğü için ve yurt dışı uçuşlarının hemen hemen hepsi kapalı olduğundan dolayı bölge acentaları uçak bileti satamamaktadır. Bölgemiz sanayi bölgesi olduğundan dolayı uçuş sirkülasyonu oldukça fazladır. Fakat mevcut uçuşlarla herhangi bir kazanç elde etmek mümkün değildir.

Yine Gaziantep şehrimiz gastronomi şehri olması sebebi ile kültür turlarında oldukça fazla misafir ağırlamaktadır. Pandemi süresinde bölgeye gelen kültür turlarımızda parmakla sayılır kadardır. Bu bölgeden çıkan turlar da pek iç açıcı değildir.

Hac ve Umre konusunda zaten bir şey demeye gerek yok tamamen pasif haldeler.

Sonuç olarak satılacak bir ürünümüz olmadığı için acentalarımız bölgede sıkıntı çekmektedir.

BÖLGEDEKİ HAREKETLİLİK TURİZM PAYDAŞLARI İÇİN YETERSİZDİR

Sayın Bakanın “Bizim öngörümüz mayıs sonuna ertelenecek, şu anki gidişat onu gösteriyor” demesi birçok acentayı umutlandırarak zor duruma düşmesine sebep olmuştur. Kaldı ki kendileri ilk kültür turlarını kapatarak acentaların bölgedeki inancını kırmasına sebep olmuştur.

Şu an bölgedeki hareketlilik turizm paydaşları için yetersizdir.

DOLULUKLAR %30 SEVİYESİNDE

Bölgenizdeki otellerin yaklaşık olarak yüzde kaçı açık ve doluluk oranı nedir?

Otellerin %90 ı açık, doluluk oranı ise %30 civarındadır.

BÖLGE ACENTALARI KREDİ DESTEĞİNDEN YARARLANAMADI

Ön plana çıkan sorun ve sıkıntılarınız nelerdir?

Turizm seyahat acentalarına herhangi bir desteğin verilmemesi ön plandadır. Acentalarımıza yeterli kredi desteği verilmemiştir. Bakkal gibi basit usulle çalışan birçok esnafa verilen krediler maalesef Sayın Bakanımız tarafından verilmemek için hazırlanmış şartlarla acentalarımıza kredi desteği verilmemiştir.

Acentalarımız Türkiye’nin her bölgesine maddi ve manevi katkı sağlayan bir meslek grubudur. Bu meslek grubunu hiçe saymak, görmezden gelmek mesleğe ihanettir. Her acentanın bir sıkıntısı var Bakanlığın bu sıkıntıları gidermesi boynunun borcudur. Ama maalesef bu meslek grubuna borçlu olarak kalacak gibi görünmektedir.

En azından TÜRSAB Başkanımız Firuz Bağlıkaya bir yeni yasa çalışması yaptı. Bu yasanın Meclis’ten geçmesini sağlaması acentalar için bir umut olabilir. Herhangi bir maddi gideri külfeti de yok. Bunu da yapamıyorsa Bakanımız kusura bakmasın bizlere karşı iyi niyetli değildir. Bu yasanın geçmesi bizlerin bankalar nezdinde itibarını geri getirebilir, mesleğimizin hak ettiği değere kavuşmasını sağlayabilir, hiçbir acentamız kapatılmak zorunda kalmaz. Eğer buna rağmen yasanın Meclis’ten geçmesini sağlamıyorsanız bu mesleğe ihanet içerisindesiniz demektir.

GELECEĞE YÖNELİK BEKLENTİLERİMİZ UMUT VERİCİ DEĞİL

Geleceğe yönelik beklentileriniz ve öngörüleriniz nelerdir? Bölge turizmi bu krizi başarılı bir şekilde atlatabilecek mi?

Bölgeye yönelik beklentilerimiz umut verici değil. Bu yılı kapattığımıza inanıyorum. Öngörümüz 2021 yılının son çeyreğine kadar eskisi gibi herhangi bir iş beklemek biraz hayal olur. Her acenta önlemlerini ona göre almalıdır.

Bölge turizminin yeniden eski günlerine kavuşabilmesi için neler yapılmalı; hangi adımlar atılmalı?

Yeniden eski günlere kavuşabilmemiz için Türkiye Cumhuriyeti’nde her birey coronavirüse karşı önlemini almalı. Virüsün yayılımının durması için herkes sorumluluğunu bilmeli.

Ayrıca Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanımız Fatma Şahin tarafından Bölgemiz için Turizm Çalıştayı yapılmaktadır.

Diğer yerel yönetimler, Ticaret Odası, TÜRSAB GAP Bölge Temsil Kurulu ve Bölge STK’ları ile birlikte neler yapılabilir konusunda sık sık istişareler yapılmaktadır. Umarım bu günler bir an önce biter her acentamız kendi işine kavuşur.

—O—

GÖRÜŞ BELİRTEN DİĞER KATILIMCILAR

Volkan Kantarcı: 2019 rakamlarının ancak %30’unu yakalayabiliriz

Abdullah Tunçdemir: İran pazarı Van’ın geçim kaynağıdır

Yüksel Türemez: Şartlı krediler acentalara ilaç olmadı

Yağız Öngen: Geçen seneden daha iyi bir doluluğa sahibiz

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu