Pandemiden turizmdeki kayıp hangi ülkenin ekonomisini ne kadar etkiledi

Birleşmiş Milletler (BM)’nin Dünya Ekonomik Durum ve Beklentiler (WESP) raporu yayınlandı. Raporda dünya ekonomisi ve özellikle Gelişmekte Olan Küçük Ada Devletleri (SIDS) ülkelerinin ekonomileri açısından turizm sektörünün öneminin altı çiziliyor.

Dünya Turizm Örgütü (UNWTO) verilerine dayanarak hazırlanan “Dünya Ekonomik Durum ve Beklentiler” (WESP) raporunda Covid-19’un ardından turizmin 2022’de tamamen yeniden başlamasının sağlanmasının, ulusal ekonomilere ve ailelerin geçim kaynaklarına doğrudan katkısı nedeniyle çok önemli olduğu belirtiliyor.

2021’in son çeyreğinde kıpırdadı ama..

Rapordaki verilere göre, uluslararası turist varışları 2020’de yüzde 73 düşerek 30 yılın en düşük seviyesine geriledi. Turizm 2021’in üçüncü çeyreğinde mütevazı bir iyileşme kaydederken, Ocak-Eylül 2021 arasındaki uluslararası varışlar hâla 2020 seviyelerinin yüzde 20 altında ve pandemi öncesi 2019 seviyelerinin yüzde 76 altında kaldı.

Raporda dünya ekonomisinin 2020’de yüzde 3,4’lük bir küresel daralma ve 2021’de yüzde 5,5’lik bir toparlanmanın ardından 2022’de yüzde 4 ve ardından 2023’te yüzde 3,5 büyümesi beklendiği belirtiliyor.

İstihdamda kilit rol

Raporda turizmin bir istihdam ve ekonomik kalkınma kaynağı olarak kilit rolüne vurgu yapılıyor.

Raporda pandeminin (Küresel salgın) özellikle gelişmekte olan ülkelerde, kadınların istihdamda ve işgücüne katılımda erkeklere göre daha büyük zarar gördüğü, toplumsal cinsiyet eşitsizliğini daha da kötüleştirdiğine dikkat çekiliyor.

Kadınlar, gençler ve yerel halk

BM raporuna göre, özellikle turizme bağımlı ülkeler için 2022 ve sonrasında toparlanmanın anahtarı olacak.

Bu doğrultuda, raporun analistleri, birçok destinasyonun kırsal ve sıkıntılı bölgelerdeki yerel ekonomilere iş yaratmayı artırmak ve doğal kaynakları ve kültürel mirası korurken aynı zamanda kadınları, gençleri ve yerli halkları güçlendirerek yardımcı olmak için iç ve kırsal turizm geliştirdiğini de ekliyor.

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu