Halep’te Ölüm Kalım Saatleri

HALEP’ten son dakika haberlerinin ardı arkası kesilmiyor. Halep’te ateşkes sağlandı ancak sivillerin tahliyeleri Şii milisler tarafından engelleniyor. Akıllardaki soru ise Esad Halep’i aldıktan sonra savaşı bitirecek mi?

İnsanlık dramının yaşandığı Halep, ateşkes ve tahliye kararıyla rahat bir nefes almıştı. Ancak işler planlandığı gibi gitmiyor. Türkiye ve Rusya’nın arabuluculuğunda sağlanan ateşkesin gece saatlerinde yürürlüğe girmesi kentten ilk tahliyenin sabah 5’te başlaması kararlaştırılmıştı. Ancak kentten gelen haberler, bu ilk tahliyenin gerçekleşmediği yönünde. Tahliyelerin olmamasının nedeni ise Esad’ın tetikçi olarak kullandığı Şii milislerin engellemesi.

Halep’te savaşan muhalif gruplardan olan Fastaqim’in temsilcilerinden Zekeriya Malahifji, “Milisler halkı, geri dönmeye zorluyor” ifadesini kullandı.

Tahliye müzakereleri sürecinde muhalifleri temsil eden El Faruk Ebu Bekir ise, karşı tarafın önce tahliye için her şeyin hazır olduğunu bildirdiğini sonra ise nedenini bilmedikleri bir erteleme olduğunu belirtti.

Tahliye hazırlığını sürdürdüklerini belirten Ebu Bekir, önce sivillerden oluşan 3 otobüsün Halep’in batı kırsalına çıkması konusunda anlaştıklarını söyledi. Bu aşamanın bir iyi niyet testi olduğunu söyleyen Ebu Bekir, eğer her şey planlandığı gibi giderse tahliye sürecinin diğer aşamalarına geçileceğini belirtti. Anlaşmaya göre silahlı muhalifler hafif silahlarıyla çıkacak. Tahliyeler 24 saat içinde gerçekleşecek, bu süre yetmediği takdirde uzatma olabilir.

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu