Araştırma: Çocukların yüzde 12’si ultra işlenmiş gıdalara bağımlı

Bazı uzmanlar, 7 yetişkinden birinin ve 8 çocuktan birinin aşırı işlenmiş gıdalara bağımlı olabileceğini söyledi.

İngiliz gazetesi The Guardian’a göre son araştırmalar, dondurma, alkolsüz içecekler ve hazır yemekler gibi ultra işlenmiş gıdaları, artan kanser, aşırı kilo ve kalp hastalığı riski de dahil olmak üzere bir dizi sağlık sorunuyla ilişkilendirdi.

Bu ürünlerin küresel tüketimi hızla artıyor ve yeni araştırmanın ekibi, bazı insanların, şu anda bu yiyecekleri tüketme şeklinin uyuşturucu bağımlılığına çok benzediğini söylüyor.

Ekip, bu yiyeceklerin bağımlılarında yeme istekleri, yoksunluk belirtileri, yeme kontrol yeteneğinin azalması, tıkınırcasına yeme bozukluğu, zayıf fiziksel ve zihinsel sağlık ile düşük yaşam kalitesi gibi davranışların ortaya çıktığını açıkladı.

Araştırmacılar 36 farklı ülkeden 281 çalışmayı analiz etti. Yetişkinlerin yüzde 14’ünün ve çocukların yüzde 12’sinin ultra işlenmiş gıdalara bağımlı olduğunu buldu.

ABD Michigan Üniversitesi’nden araştırmanın başyazarı ve psikoloji profesörü Ashley Gerhardt, “Ultra işlenmiş gıdalarda bulunan rafine karbonhidratlar ve yağlar, dopamini beyin hücrelerinden nikotin ve alkol gibi bağımlılık yapan maddelerle görülenlere benzer seviyelerde dışarı itiyor. Bu davranışsal ve biyolojik benzerliklere dayanarak, ultra işlenmiş gıdalar bağımlılık yapıcı olarak sınıflandırılabilir” dedi.

Gerhardt, bu gıdaların bağırsaklara karbonhidrat ve yağ verme hızının da bağımlılık potansiyellerinde rol oynayabileceğini belirtti.

Ekip, bu yiyeceklerin bağımlılık yapıcı olarak etiketlenmesinin, tüketilme biçimlerinde bir değişikliğe yol açabileceğini ve sonuçta daha iyi küresel sağlığa yol açabileceğini söyledi.

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu