Rusya ve Özbekistan sanatçıları tarafından Kıbrıs Modern Sanat Müzesi için 68 eserden oluşan iki ayrı karma resim sergisi Lefke Milletvekili Aytaç Çaluda tarafından açıldı

Özbekisanlı sanatçılar İbragim Valikhodjaev, Bakhtiyor Umarov ve Yokub Baknazarov ile Rusya sanatçıları Aleksandra Kokacheva, Alla Roi, Tatiana Chervatiuk, Daria Nevedrova, Talgat Dosmanov ile Luo Xi tarafından Kıbrıs Modern Sanat Müzesi için toplam 68 eserden oluşan iki ayrı karma sergi Lefke Milletvekili Aytaç Çaluda tarafından açıldı.

Yakın Doğu Üniversitesi Basın ve Halkla İlişkiler Müdürlüğü’nden verilen bilgiye göre, törene, Yakın Doğu Üniversitesi Kurucu rektörü Dr. Suat İ. Günsel, Lefke Milletvekili Aytaç Çaluda, Rektör Yardımcısı Prof.Dr. Tamer Şanlıdağ, Enstitü müdürü, dekanlar, bölüm başkanları, öğretim elemanları, sanatçılar ve davetliler katıldı.

Törende, Rektör Yardımcısı Prof.Dr. Tamer Şanlıdağ, Özbekistan sanatçıları adına, Bakhtiyor Umarov, Rusya sanatçıları adına Talgat Dosmanov ile Lefke Milletvekili Aytaç Çaluda birer konuşma yaptı.

Prof.Dr. Tamer Şanlıdağ; “Kültür, genel anlamda bir toplumun sahip olduğu maddi ve manevi birikimlerinin tümü olarak tanımlanır.”

Rektör yardımcısı Prof.Dr. Tamer Şanlıdağ, Sanatın yaratıcılığını, insanın beğenisini geliştirdiğini ve toplumların sanata verdikleri önem kadar geliştirdiklerini belirterek başladığı konuşmasında; “Kültür, genel anlamda bir toplumun sahip olduğu maddi ve manevi birikimlerinin tümü olarak tanımlanır. Kültür ve sanat birbirinden ayrı düşünülemez. Bazen sanat anlayışı kültürleri bazen de kültürler sanat anlayışını etkilemiştir. Hatta bazı toplumlarda sanat o toplumun kültürünü oluşturan önemli bir unsurdur” dedi.

“Günsel Sanat Müzesi de yakın zamanda sanata gönül verenlerle buluşacak”

Yakın Doğu Üniversitesi olarak, her zaman sanatın bir ilham kaynağı olduğunu hatırlatacak ve sanatla insanları buluşturacak imkânlar yaratmaya devam edeceğiz diyen Prof.Dr. Şanlıdağ;  “Yakın Doğu Üniversitesi kampüsü içerisinde yer alan 7 müzede her geçen gün yeni bir materyal eklenmekte ve müzelerimizdeki materyallerin sayısı şu an itibariyle 100 bini aşmış durumdadır. Kıbrıs Modern Sanat Müzesinin düzenlediği çalıştaylar sonucunda Üniversitemizdeki sergi salonlarında açılan sergilerin sayısı 275 oldu. Kıbrıs Modern Sanat Müzesi’nde ki eserlerin sayısı ise 21 bine ulaştı. Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin ilk yerli ve Milli elektrikli otomobili olan Günsel’in sanata ve kültüre yaptığı katkının bir ürünü olan Günsel Sanat Müzesi de yakın zamanda sanata gönül verenlerle buluşacaktır. Toplumun bütünlüğüne önem veren Günsel ailesi, kurulan müze ile Kıbrıs’ın kültürel kimliğinin, ulusal ve uluslararası sanat ortamıyla paylaşılmasına aracılık edecektir. Sanatı seven bir gelecek kuşak yetiştirmek amacıyla açılacak olan müzede Kıbrıs ve Türk Dünyasının ödüllü sanatçılarına ait birbirinden değerli 700 eser sergilenecektir.

Bugünkü sergilerimizde Kıbrıs Modern Sanat Müzesi için Özbekisanlı sanatçılar İbragim Valikhodjaev, Bakhtiyor Umarov ve Yokub Baknazarov ile Rusya sanatçıları Aleksandra Kokacheva, Alla Roi, Tatiana Chervatiuk, Daria Nevedrova, Talgat Dosmanov ile Luo Xi tarafından Kıbrıs Modern Sanat Müzesi için toplam 68 eserden oluşan iki ayrı karma sergi açılışını birlikte gerçekleştireceğiz. Sanatçılarımızı Kıbrıs Modern Sanat Müzesi’ne vermiş oldukları katkılar dolayısıyla tebrik eder iyi seyirler dilerim.” İfadelerini kullandı.

Bakhtiyor Umarov; “Sanat, altın gibi, yavaş yavaş biriktirilir”

Özbekistanlı sanatçı Bakhtiyor Umarov ise; “Sayın Dr. Suat Günsel’e davet ettiği ve bölgesel bazda değil küresel çapta bu benzersiz ve muhteşem olan projenin bir parçası olma ve izlerimizi bırakma fırsatı sunduğu için teşekkür ediyoruz. Kültürün gelişimi çok önemli bir konudur ve gerçekten önemli bir misyonu gerçekleştiriyorsunuz! Biz sanatçılar burada başka yerlerde ve salonlarda gösteremeyeceğimiz yaratıcılığı sizinle paylaşabiliyoruz. Bu üç hafta içinde de sizin için yarattık. Elbette sanat, altın gibi, yavaş yavaş biriktirilir!  Burada bulunduğumuz sürecte yanımızda olan herkese teşekkür etmek istiyorum. Herkese şükranlarımızı sunarken uzun ömürler ve sağlıklı yaşam dilerim.”

Talgat Dosmanov; “Hayallerimizi gerçekleştirdiniz”

Rusya sanatçıları adına konuşan Talgat Dosmanov da; “Bizimle bu anı paylaştığınız için teşekkür etmek isterim. Kıbrıs Modern Sanat Müzesinin bir parçası olmaktan ve eserlerimizin bu müzede yer alacak olmasından dolayı gurur ve mutluluk duyuyoruz. Her sanatçı için eserlerinin müzede yer alması bir hayaldir. Sn. Dr. Suat Günsel, hayallerimizi gerçekleştirdiğiniz için sonsuz minnettarız. Umarım ki her attığınız adımda sizi başarı bekler.

Aytaç Çaluda; “GÜNSEL ile onur ve gurur duyduk”

Lefke Milletvekili Aytaç Çaluda ise, Çok önemli bir akşamın ertesi gününü yaşamakta olduklarını, Kurucu Rektör Dr. Suat Günsel’in isminin de verilmiş olduğu “Günsel” Marka elektrikli aracının tanıtımına şahitlik ettiklerini bundan ötürü onur ve gurur duyduklarının altını çizerek; “Suat Hocamızı yürekten kutlamak istiyorum” dedi.

Aytaç Çaluda; “Dün akşam Kıbrıs Türkünün neleri başarabileceğini tüm dünya gördü”

Çalıuda; “Dün akşamki tanıtımın amacı aslında aracın markasını tanıtmaktan ziyade esas hedef Ülkemiz Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyetini, Ana Vatan Türkiye dışında hiçbir Ülkenin tanımadığı bu dönemde Kıbrıs Türk halkının neleri başarabildiğini tüm dünyaya göstermektir. Bu nedenden dolayı cesaretli davranışından ötürü Suat Hocamızı şahsım ve Kıbrıs Türk halkı adına tekrardan tebrik etmek istiyorum. İnanıyorum ki çok kısa zaman içerisinde dünya’nın her bir köşesinde Günsel Marka aracın yer alacağı ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyetinin markası adı altında pazar bulacağına hiç şüphem yoktur. Ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyetinin en önemli temsiliyeti haline geleceğine inanmaktayım” dedi.

Kıbrıs Modern Sanat Müzesi ile Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti sanatı daha da ileri taşınacak”

Çaluda ayrıca; “Yakın Doğu Üniversitesi Bilim, sağlık ve Sanat Merkezi olarak Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyetini dünyaya en iyi şekilde tanıttığına hep birlikte şahitlik etmekteyiz. Türki Cumhuriyetlerinden ülkemize gelen sanatçıların, ülkemizin misafirperverliğinden, doğasından yeşilinden, örf ve adetlerinden etkilenerek sergilemiş oldukları eserleri biraz sonra hep birlikte görmüş olacağız. İnanıyorum ki Kıbrıs Modern Sanat Müzesi ile Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti sanatı daha da ileri bir noktaya taşınacaktır.

Huzurlarınızda Kıbrıs Modern Sanat Müzesi’nin ülkemize kazandıran Kurucu Rektörümüz Dr.Suat Günsel’e, halkımız ve şahsım adına bir kez daha teşekkür ediyorum. Bu müzeye eserlerini kazandıran ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti sanatına katkı koyan tüm sanatçıları da yürekten kutluyorum” dedi.

Teşekkür belgeleri takdim edildi, sergi kurdeleleri kesildi

Lefke Milletvekili Aytaç Çaluda tarafından, Karma sergileri açılacak Özbekisanlı sanatçılar İbragim Valikhodjaev, Bakhtiyor Umarov ve Yokub Baknazarov ile Rusya sanatçıları Aleksandra Kokacheva, Alla Roi, Tatiana Chervatiuk, Daria Nevedrova, Talgat Dosmanov ile Luo Xi’ye teşekkür belgeleri takdim edildi. Daha sonra sergi kurdeleleri kesildi. Sergiler 28 Şubat 2020 gününe kadar hafta içi 08.00-16.00 saatleri arasında Yakın Doğu Üniversitesi Tıp Fakültesi sergi salonunda ziyaret edilebilecek.

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu