Türkiye Başbakanı Binali Yıldırım; “Kıbrıs Türk Tarafı Çözümde Bir Adım Önde”

Türkiye Başbakanı Binali Yıldırım, Malta Başbakanı Joseph Muscat ile biraraya geldi.

Görüşme sonrası düzenlenen ortak basın toplantısında Yıldırım, Kıbrıs konusuna değindi.

İki taraf arasındaki görüşmelerin Birleşmiş Milletler koordinasyonunda devam ettiğini anımsatan Yıldırım; ‘her zaman Türkiye, daha doğrusu Kıbrıs Türk tarafı çözümde bir adım önde. Hiçbir zaman çözümü kesintiye uğratacak bir davranış içerisinde olmuyorlar. Buna özen gösteriyorlar’ dedi.

Çözümün mutlaka sağlanması gerektiğini kaydeden Yıldırım; çözümsüzlüğün bedelini kısıtlamalar nedeniyle Kuzey Kıbrıs Türk tarafının ödediğini kaydetti.

Binali Yıldırım, tüm uyarılara rağmen Rum tarafının 2004’te adayı temsilen AB’ye üye yapıldığını da anımsatarak; ‘Dolayısıyla o gün çok daha kolay olan çözüm gerçekleşmedi, bugün daha zor olanı başarmakla karşı karşıyayız. Eminim ki burada varılacak çözüm, Ada’da güvenliği sağlayacak, Türkiye’nin etkin garantisini sürekli olarak temin edecek ve her iki tarafın adil, eşit yönetişim hakkını da beraberinde getirecektir” diye konuştu.

Süreçte Avrupa Birliği’nin de üzerine görev düştüğünü belirten Yıldırım, “Türkiye’nin dört özgürlüklerini, dört özgürlük dediğimiz hususlarında Avrupa Birliği tarafından teminat altına alınması icap ediyor” ifadesini kullandı.

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu