YDÜ’ de “Başkurdistanlı Sanatçılar Resim Sergisi” Faiz Sucuoğlu Tarafından Açıldı…

Rusya’ya bağlı Federe bir Türk Devleti olan Başkurdistan’dan gelen 4 Ressamın Kıbrıs Modern Sanat Müzesi için özel olarak hazırladığı ve 40 eserden oluşan “Başkurdistanlı Sanatçılar Resim Sergisi” Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Dr. Faiz Sucuoğlu tarafından açıldı.

Yakın Doğu Üniversitesi Basın ve Halkla İlişkiler Müdürlüğü’nden verilen bilgiye göre, Yakın Doğu Üniversitesi Tıp Fakültesi Sergi Salonu’nda yer alan serginin açılışına, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Dr. Faiz Sucuoğlu, Yakın Doğu Üniversitesi Kurucu Rektörü Dr. Suat İrfan Günsel, Mütevelli Heyeti Başkanı Doç. Dr. İrfan Suat Günsel, rektör yardımcıları, dekanlar, öğretim görevlileri, sanatseverler ile misafirler katıldı.

Serginin açılışında Yakın Doğu Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Fahrettin Sadıkoğlu ile Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Dr. Faiz Sucuoğlu birer konuşma yaptı.

Prof. Dr. Sadıkoğlu: “Resim Sanatına Büyük Katkılar Koyan Dünyaca Tanınmış Ressamları Ağırlıyoruz…”

Yakın Doğu Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Fahrettin Sadıkoğlu, Kıbrıs Modern Sanat Müzesi oluşturulması çerçevesinde iki önemli Başkurdistanlı sanatçının sergisinin açıldığını söyledi.

Başkurdistan ile ilgili bilgiler aktaran Prof. Dr. Sadıkoğlu, temelinin Başkurtların yerleştiği ve Rusya Federasyonu içerisinde ilk özerk statüsü alan bir cumhuriyet olduğunu anlattı. Ressamlarının dünya çapında tanındığını dile getiren Prof. Dr. Sadıkoğlu, her iki ressamın da Devlet Nişanı almış ve dünya resim sanatına büyük katkılar koyan sanatçılar olduğunu sözlerine ekledi.

Slavat Giliazedinov’un genel olarak Türk ile Başkurt tarih ve kültürünü eserlerinde yansıttığını dile getiren Prof. Dr. Sadıkoğlu, “Kendine özgü geliştirdiği baskı tekniği patent niteliğindedir. Klasik ve aynı zamanda realistik geleneksel yönetmeleri kullanarak eserlerini yapıyor. Vagız Shaikhetdinov ise portre, manzara ve natürmort üzerine eserler yapıyor. Rusya’nın ve Başkurdistan’ın önemli bilim, iş, sanat ve devlet adamlarının portrelerini yapmıştır. Bir çok ülkede sergileri açılmıştır. Böyle önemli Türk sanatçıların sergisini açmaktan sevinç duyuyoruz” dedi.

Bakan Sucuoğlu: “Yakın Doğu Üniversitesi Eğitim, Sağlık ve Sanat ile Ambargoları Yıktı…”

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Dr. Faiz Sucuoğlu da, Yakın Doğu Üniversitesi’nde gerçekleşen yoğun sanat faaliyetlerinin sevindirici olduğunu söyleyerek, Kıbrıs Modern Sanat Müzesi’nin özellikle Türki Cumhuriyetlerin sanat eserlerinin sergilenmesi bakımından şu anda dünyada en önemli merkezlerden bir tanesi olduğunu söyledi.

Bakan Sucuoğlu: “Belli ki bu tempoda rakipsiz olma yönüne gidiliyor. Kuzey Kıbrıs için bu önemli bir şey. Sanat ve kültür gelişmişliğin  bir göstergesi olarak kabul ediliyor. Özellikle dünyanın uyguladığı ambargolara rağmen Yakın Doğu Üniversitesi yüksek öğrenimde, sağlıkta ve sanatta ambargoları delmeyi başarmış tek Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti temsilcisi olarak görünüyor” dedi.

Bakan Sucuoğlu, özellikle Orta Asya Cumhuriyetlerinin temsiliyetine yönelik zengin bir sanat merkezinin oluşturulmasının gurur verici olduğunu ifade ederek, fırsat buldukça sanat etkinliklerine katılacağını dile getirdi. Sözlerinin devamında sanatçı olmanın ayrı bir özellik olduğunun Üniversite içerisinde görüldüğünü dile getiren Faiz Sucuoğlu, sanat faaliyetlerinde çıtanın daha da yükseleceğini belirterek başarılar diledi.

“Gümüş Anahtar Onur Ödülü” Takdim Edildi…

Konuşmaların ardından Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Dr. Faiz Sucuoğlu ile Mütevelli Heyeti Başkanı Doç. Dr. İrfan Suat Günsel tarafından Başkurdistan Sanatçıları Vagız Shaikhetdinov ile Slavat Giliazedinov’a “Gümüş Anahtar Onur Ödülü” takdim edildi. Başkurdistanlı sanatçılar Rida Shaikhetdinov ile Azamat Giliazedinov’a ise Teşekkür Belgesi verildi.

“Eserlerimi Sizlerle Buluşturmaktan Mutluluk Duyuyorum…”

Ödül takdimi sonrası duygularını aktaran Vagız Shaikhetdinov, “Sanatsal hislerimi ve eserlerimi bu kadar insanla buluşturduğum için mutluyum. Umut ediyorum ki eserlerim tüm insanlara iz bırakır. Buraya gelmeden önce Dr. Suat Günsel gibi ulvi bir insan ile karşılaşmamıştım. Tanrının bize verdiği yolda karşımıza güzel ve iyi insanlar çıkıyor. Hayatımızın çok güzel olduğunu fark ediyoruz. Bu sanat şöleni için teşekkür ederiz. Sağlıklı ve mutlu bir hayat diliyorum” diye konuştu.

“Dr. Suat Günsel’e Gösterdiği Destek ve Oluşturduğu Güven İçin Çok Teşekkür Ederim…”

Slavat Giliazedinov ise, “Tarih dolu ülkenize bizi davet ettiğiniz için teşekkür ederiz. Ayrıca çalışmak için sağladığınız atmosfer ve ilgi için şükranlarımızı sunarım. Bu topraklarda dünyanın fakrlı ülkelerinden gelen sanatçılar ve ressamlarla tanışmanın yanı sıra dost bulduk. Eserlerimde, doğadan kesitleri göreceksiniz. Eserlerle Rusya’nın kış peyzajlarını sizlere yakınlaştırmak istedim. Bazı eserlerim ödül almıştır. Kıbrıs Modern Sanat Müzesi’nde eserlerimin yer almasından mutluluk duyuyorum. Dr. Suat Günsel’e gösterdiği destek ve oluşturduğu güven için çok teşekkür ederim. Hayallerinizin en içten dileklerimle gerçekleşmesini diliyorum” ifadelerini kullandı.

Sergiyi Gezdiler…

Ödül takdiminin ardından sergi kurdelesi kesildi. Sergi gezilerek eserler hakkında bilgiler alındı. Başkurdistanlı Sanatçılar Resim Sergisi, 15 Haziran 2019 tarihine kadar 08.00- 16.00 saatleri arasında ziyarete açık olacak.

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu