115 Otelin 89’u İş Yapmıyor

Kıbrıs Türk Otelciler Birliği’ne kayıtlı 115 otelin 6’sı “Kapalı Devre Turizm” modeline geçti, 20’si de “Karantina Oteli” olarak çalışıyor. Geriye kalan oteller ise hiçbir şekilde turist kabul edemiyor, kazanç sağlayamıyor.

ÇİFT AŞIYLA AÇILIM UMUDU…

KITOB Başkanı Dimağ Çağıner, şu an hiç kazancı olmayan 89 otelin umutlarının yeşerebilmesi için önlemler alınarak çift aşı, çift PCR ile mayıs ayı sonunda turist kabul edilmeye başlanması gerektiğini söyledi. Çağıner, şu an bu otellere katkı sağlayacak kaynağı olmayan devletin ekonomik açıdan turizme ihtiyacı olduğuna da dikkat çekti.

Ülkemizde 12 Nisan’da uygulanmaya başlanan “Kapalı Devre Turizm” modelinin 2’nci haftasını geride bıraktık. Bu kapsamda çalışan 6 otel ve bin 300 çalışan durumdan memnun. Her hafta için 700’e yakın turisti ağırlayan 6 otel dışında kalan 109 otelin ise 20’si karantina oteli olarak çalıştırılırken geriye kalan 89 otelin durumu çok da parlak değil.

Kıbrıs Türk Otelciler Birliği (KITOB) Başkanı Dimağ Çağıner, KIBRIS’a konuşarak, kapalı devre turizminin gidişatını ve bu uygulamanın dışında kalan otellerin durumunu anlattı. Çağıner, 2 haftadır başlayan kapalı devre turizm kapsamında adaya gelen turistlerden herhangi bir pozitif vakaya rastlanmadığına dikkat çekerek, uygulamanın başarılı ve tüm tedbirlere uyularak devam ettiğini söyledi.

Çağıner, uçak biletlerinin pahalı olması, 2 PCR ve 1 antijen testi uygulaması, bir de gelen turistin otelden çıkamaması sebebi ile uçakların da ülkemize dolu gelmediğine işaret etti. 115 üyeleri olduğunu hatırlatan Çağıner, bu otellerin 6’sının kapalı devre turizm modeli ile çalıştığını, 20’sinin karantina oteli olduğunu geriye kalan 89 otelin ise hiçbir şekilde turist kabul edemediğini söyledi. Çağıner, yüzde 85 civarı otelin kazanç sağlayamadığına dikkat çekerek, belli kriterlerde, çift aşı, çift PCR ile mayıs sonu gibi turistin otellere kabul edilmesi gerektiğini ifade etti.

Çağıner, çift aşı ile ülkeyi turizme açmanın riskinin iç bulaşın riskinden daha fazla olmadığına da işaret ederek, turizmde yavaş yavaş önlemlerle açmanın kazanç sağlamayan 89 otelin umutlarını yeşerteceğine dikkat çekti. “2 haftadır pozitif vakaya rastlanmadı” Kıbrıs Türk Otelciler Birliği (KITOB) Başkanı Dimağ Çağıner, “Kapalı devre” turizm modeli altında 6 otel olduğundan bahsederek, bin 300’e yakın çalışanla 2 haftadır sistemin olumlu şekilde ilerlediğini belirtti.

Çağıner, kapalı devre turizm için her hafta yaklaşık 700 kişi geldiğini söyleyerek, Kuzey Kıbrıs Turkcell’in akıllı bileklik uygulamasının ise 2 haftadır sorunsuz çalıştığına dikkat çekti. Turizm amaçlı ülkeye gelenlerin PCR testi ile geldiğini, uçaktan iner inmez antijen testlerinin yapıldığını ve sonuç negatif olduğu takdirde otele yerleştirildiğini anlatan Çağıner, yolcuların ülkelerine dönmeden yine PCR testlerinin yapıldığını kaydetti.

Çağıner, 2 haftadır başlayan kapalı devre turizmi kapsamında adaya gelen turistlerden herhangi bir pozitif vakaya rastlanmadığına da dikkat çekerek, uygulamanın başarılı ve tüm tedbirlere uyularak devam edildiğini söyledi. Turizm Bakanlığı, Sağlık Bakanlığı ve Sivil Havacılık Dairesi ekiplerinin el birliği ile çalışarak bu başarıyı elde ettiğinin altını çizen Çağıner, emeği geçenleri de tebrik etti. “Beklentimiz çift aşı, çift PCR ile turizmin açılması” Şu an kapalı devre turizminden faydalanan 6 otelin kendi tercihi ile bu uygulamada yer aldığını anlatan Çağıner, bu sayının artmasının ise yine otel sahiplerinin isteği doğrultusunda mümkün olabileceğini belirtti. Çağıner, uçak biletlerinin pahalı olması, 2 PCR ve 1 antijen testi uygulaması, birde gelen turistin otelden çıkamaması sebebi ile ülkemize gelen uçakların dolu gelmediğine işaret etti. Beklentilerinin çift aşı ve çift PCR ile turizmin açılması olduğuna dikkat çeken Çağıner, bu konuda kendilerinin de çalışmaları olduğunu ifade etti. Çağıner, Türkiye’deki uzmanları ve Bilim Kurulu üyeleri ile fikir alışverişi yaptıklarını anlatarak, “Çift aşı olmuş kişilerin daha düşük riskle de olsa virüsü bulaştırabileceğini öğrendik.

Bu riski de PCR uygulaması ile ortadan kaldırabileceğimizi konuştuk. Bu bağlamda Türkiye’deki uzmanları ve Bilim Kurulu üyelerini görüşlerini ve çalışmalarını aktarmaları için ülkemize davet ettik” dedi. “89 otel turist kabul edemiyor” 115 üyeleri olduğunu hatırlatan Çağıner, bu otellerin 6’sının kapalı devre turizm modeli ile çalıştığını, 20’sinin karantina oteli olduğunu geriye kalan 89 otelin ise hiçbir şekilde turist kabul edemediğini söyledi. Çağıner, yüzde 85 civarı otelin kazanç sağlayamadığına dikkat çekerek, özellikle küçük otellere fayda sağlayacak bir hibe çalışması olduğunu,

Türkiye Cumhuriyeti’nin vereceği bu hibenin özellikle aile işletmeleri için can suyu olacağının altını çizdi. Şu an turist ağırlayamayan veya karantina oteli olmayan 4 veya 5 yıldızlı otellerinde olduğunu işaret ederek, verilecek hibenin onları ayakta tutamayacağını kaydetti. Belli kriterlerde, çift aşı, çift PCR ile mayıs sonu gibi turistin otellere kabul edilmesi gerektiğini ifade eden Çağıner, Güney Kıbrıs örneğini göstererek, güneyin sadece çift aşı ile turist kabul ettiğinin altını çizdi.

“Ekonomik olarak bakıldığında Güney Kıbrıs’ın da, Kuzey Kıbrıs’ın da turizme ihtiyacı var” diyen Çağıner, bu şekilde bir açılımın riski olsa da çok büyük bir risk taşımadığı şeklinde bilim adamlarının görüşlerinin mevcut olduğunu söyledi. Çağıner, çift aşı ile ülkeyi turizme açmanın riskinin iç bulaşın riskinden daha fazla olmadığına da işaret ederek, turizm’de yavaş yavaş önlemlerle açmanın kazanç sağlamayan 89 otelin umutlarını yeşerteceğine dikkat çekti.

Devletin kaynak açısından yetersiz olduğunu ve ödediği bin 500 TL desteği bile taksitlerle ödediğini söyleyen Çağıner, artık minimum risklerle açılımın gerçekleşmesi gerektiğine vurgu yaptı.

Kaynak : Kıbrıs Gazetesi

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu