21 Mayıs ‘Nesli Tehlike Altında Olan Türler’ Günü

Taşkent Doğa Parkı, 21 Mayıs ‘Nesli Tehlike Altında Olan Türler’ günü dolayısı ile sosyal medyada yaptığı paylaşımda nesli tehlikede olan ilk 50 türün 7 tanesinin Kıbrıs’ta bulunduğunu duyurdu.

Taşkent Doğa Parkı’nın sosyal medyada yaptığı paylaşım ise şöyle: Akdeniz havzasında yaklaşık 25,000 tür yerli çiçekli bitki ve eğrelti otu yaşamaktadır. Bu bitkilerin %60 kadarı Akdeniz’e özgüdür ve dünyanın başka bir yerinde bulunmamaktadır.

Dünya Doğa ve Doğal Kaynakıları Koruma Birliği (IUCN) Akdeniz’deki biyoçeşitliliğin kayıt altına alınabilmesi ve korunması için Akdeniz’de yer alan adalardaki endemik bitkilerle ilgili bir araştırma yapmış ve en nadir bulunan ve nesli en fazla tehlike altında olan ilk 50 türü belirlemiştir (The Top 50 Mediterranean Island Plants). İlk 50 arasında Kıbrıs’tan 7 endemik tür bulunmaktadır.

Bu 7 türden 5 tanesi sadece Trodos Dağları’nda, bir tanesi sadece Girne Dağları’ndaki Selvili Tepe’de, bir tanesi de sadece Değirmenlik bölgesinde yetişmektedir. Dünyada sadece Selvili Tepe’de yetişen Casey’in Hezareni (Delphinium caseyii), orada 1990’larda orada yapılan istasyon inşaatı sırasında neredeyse tamamen yok edilmiştir.

Değirmenlik bölgesindeki Değirmenlik Adaçayı (Salvia veneris) bitkisi ise verimsiz tepelere adapte olmuş ve çok kısıtlı bir alanda yetişen bir bitkidir. Bu bölgede ise ne yazık ki Avusturalya’ya özgü bir istilacı bitki olan Akasya ağaçlarının tehdidi altındadır. Dünya Dünya Doğa ve Doğal Kaynakıları Koruma Birliği’nin raporuna göre bu nadir ve endemik türlerin coğrafik dağılımı çok kısıtlı olduğu için yangın, yapılaşma, hayvancılık ve tarım gibi antropojenik bir nedenle bir anda bir türün tamamen kaybedilmesi olasıdır.

Bundan dolayı bu türlerle ilgili koruma çalışmaları yapılmalı, tür eylem planları hazırlanmalı ve ülkesel kırmızı listelerde en başlara yerleştirilmelidir.

Kaynak : Kıbrıs Gazetesi

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu