8 Örgüt Karar Aldı; “Tek Bir Türk Askerinin Geri Çekilmesine Şiddetle Karşıyız”

Kıbrıs TMT Mücahitler Derneği, Kıbrıs Türk Barış Harekatı Gaziler Derneği, Emekli Astsubaylar Derneği,  Erenköy Mücahitler Cemiyeti, Ulusal Halk Hareketi, Sönmezliler Ocağı, Akdeniz Stratejik Araştırmalar Merkezi ve Gaziantepliler Derneği,  İsviçre’nin Crans Montana kasabasına süren Kıbrıs görüşmeleriyle ilgili bugün Lefkoşa’da toplantı düzenleyerek, gelinen aşamayı değerlendirdi.

Kıbrıs TMT Mücahitler Derneği’nden yapılan açıklamaya göre, Kıbrıs TMT Mücahitler Derneği’nde gerçekleşen toplantıda, örgütler görüşmelerle ilgili bazı kararlar aldı.

Örgütlerin toplantıda oy birliği ile aldığı kararlar şöyle:

“FEDERASYON ÇATISI ALTINDA BİRLEŞMENİN MÜMKÜN OLMADIĞI GÖRÜLMÜŞTÜR”

“Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin Anavatanımız Türkiye ile birlikte ortaya koyduğu iyi niyetli tüm çabalara nüfus, mülkiyet ve toprak konularında taviz verilmesine rağmen, Kıbrıs’ın yeniden eşitlik, iki bölgelilik ve iki kurucu devletin oluşturacağı bir federasyon çatısı altında birleştirilmesinin mümkün olmadığı görülmüştür. Rum tarafının Yunanistan’la birlikte son günlerde ortaya koyduğu olumsuz tavır ve söylemler, Kıbrıslı Türklerle eşit şartlarda bir çözüm konusunda hiçbir olumlu unsur içermemektedir. Bilakis, Kıbrıs Türklerinin eşitliği, alınacak kararlara etkin katılımı, güvenliği, dönüşümlü başkanlık, dört özgürlük ve birincil hukuk konularında Rum tarafının katı tutumu devam etmektedir.

AB’nin haksız desteğini arkasına alan Rumlar, kendilerini Kıbrıs’ın tek sahibi olarak görmekte, bir yandan tek yanlı kararlarla petrol arama faaliyetlerini yürütmeğe ısrarla devam ederken, bir yandan da askeri ittifaklar oluşturmakta ve aşırı bir şekilde silahlanmaktadırlar. Rum Lider Anastasiadis’in yapılan son toplantıda, harita ve garantiler konusunun beşli konferansta görüşüleceği konusunda varılan mutabakata rağmen, beşli konferansın toplanmasına bir şart olarak ileri sürmesi muhataplarımızın ne kadar gayrı ciddi ve güvenilemez olduğunun bir kanıtıdır.

Bütün gayeleri; Kıbrıs Türklerini Türkiye’nin askeri güvencesinden yoksun bırakmak ve asla vazgeçmedikleri ENOSİS hayallerini gerçekleştirebilecekleri zemini hazırlamaktır. Bütün açıklığıyla ortada olan, kabulü mümkün olmayan bu gerçekler karşısında, Türk tarafının çaresiz olmadığının gösterilmesi zamanı çoktan gelmiştir.

“KKTC’Yİ  HER BAKIMDAN GÜÇLENDİRECEK, GELECEĞİNİ GÜVENCE ALTINA ALACAK ADIMLAR ATILMALI”

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’ni her bakımdan güçlendirecek, geleceğini güvence altına alacak adımlar derhal atılmalıdır.

Yukarıda belirtilen gerçekler ve 2004 referandumundan ortaya çıkan sonuçları ile Anastasiadis’in Enosis’i gündeme getirmesi ve bizleri eşit bir taraf olarak görmeyip azınlık olarak gördüklerini açık şekilde ortaya koymasından sonra Kıbrıs Türk halkının Ada’daki varlığının yegane teminatı Türkiye’nin etkin ve fiili garantisini kaldırmak için Bizans Oyunları’na başvurması ön koşul sunması, Crans Montana’da devam eden görüşmelerde bir çözüme ulaşılamayacağı apaçık ortadadır.

54 yıllık Kıbrıs sorununun en iyi ve yaşayabilir çözüm şeklinin, Adada iki ayrı bağımsız devletin tanınmasıdır. Bizler tek bir Türk askerinin geri çekilmesine şiddetle karşıyız.”

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu