Abdullah Tunçdemir: İran pazarı Van’ın geçim kaynağıdır

Dosya konumuzun dördüncü konuğu İranlı turistlerin uğrak noktası Van’dan VAHATUDER ve Ayanis Turizm Genel Müdürü Abdullah Tunçdemir…

Van ekonomisine önemli katkı sağlayan İranlı turist trafiğinin kesilmesiyle sadece Vanlı turizmciler değil, esnaf da zor durumda… Ayanis Turizm Genel Müdürü Abdullah Tunçdemir bölgedeki son durumu anlattı.

VAN ESNAFININ GÖZÜ İRAN SINIRINDA

Bölgenizdeki turizm hareketlerinin son durumunu kısaca değerlendirir misiniz?

Van’ın ekonomisine büyük katkı sağlayan İranlıların pandemi nedeniyle gelmemesi kent esnafını ciddi şekilde etkiledi. En fazla zararı turizmciler gördü. Sınır kapılarının açılmasını ve İranlı turistlerin gelmesini bekliyoruz. Şu anda Van esnafının tamamının gözü İran’da…

Bölgenizdeki otellerin yaklaşık olarak yüzde kaçı açık ve doluluk oranı nedir?

Sınır kapısının pandemi nedeniyle kapanması Van’daki konaklama sektörünü ciddi şekilde etkiledi. Geçen yılın ilk 7 ayında 500 bin turistin giriş yaptığı kentte. Otellerdeki doluluk oranı geçen yıl yüzde 90 seviyesindeydi.

Maalesef bu yıl coronavirus salgını nedeniyle otellerin doluluk oranı yüzde 20 – 30’a düşmüş durumda. Van’da otellerin % 50’si açık durumda. İran pazarıyla çalışan otellerin çoğu kapalı.

“RUS TURİST ANTALYA İÇİN NE ANLAM İFADE EDİYORSA…”

Ön plana çıkan sorun ve sıkıntılarınız nelerdir?

Rus turist, Antalya için ne anlam ifade ediyorsa; Van için de İranlı turistler o kadar önemli. Çünkü Van esnafının yüzde 90’nın gözü İran sınırında.

İran pazarı bizim için çok önemli. Van halkı olarak İran pazarından ciddi şekilde yararlanıyorduk. İran pazarı bizim için geçim kaynağıydı. Pandemiden sonra İran’a açılan sınır kapıları kapandıktan sonra özellikle otellerdeki doluluk oranları düştü. Sadece turizmciler değil tüm Van esnafı ciddi şekilde zarar gördü.

Geleceğe yönelik beklentileriniz ve öngörüleriniz nelerdir? Bölge turizmi bu krizi başarılı bir şekilde atlatabilecek mi?

İranlıların ekonomik olarak katkısı çok fazlaydı. Umarım bir an önce bu salgın biter ve sınır kapıları yeniden açılır.

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu