Arslantepe Höyüğü Hakkında Her Şey

Malatya’nın büyük mirası Arslantepe Höyüğü Unesco Dünya Mirası listesinde!

Malatya, bugünlerde kıymetli tarihi olan Arslantepe Höyüğü’nün UNESCO Dünya mirası kalıcı listesine girmesinin mutluluğunu yaşıyor. Binlerce yıllık geçmişiyle UNESCO Dünya Miras Geçici listesinde yer almaktaydı. Malatya’ya 7km mesafede bulunan tarihi alan insanoğluna kucak açmış mekanlar arasında bulunuyor ve birçok medeniyetin izlerini taşıyor. Şimdi tarih fışkıran bu höyüğü biraz inceleyelim.

Anadolu’nun bilinen en eski şehir devletinin kurulduğu Malatya’daki Arslantepe höyüğü, tarihiyle büyülüyor.

Arslantepe Höyüğü nerede? 

Geç Kalkolitik dönemden demir çağına kadar geçen tarihsel sürecin izleri hala gözlemlenebiliyor. Konum olarak Malatya ilinin Battalgazi ilçesinde bulunuyor. Hititlerden Roma ve Bizans’a kadar pek çok medeniyete ev sahipliği yapmış bir mekandır.

Arslantepe Höyüğü’nün tarihçesi

Tarihi höyükte, Dünyanın ilk yağmur drenaj hattı gibi şehir alt yapıları bulunmaktadır. Bünyesinde Dünya’nın en eski Kerpiçten yapılmış sarayını bulunduruyor olması Arslantepe’nin en ayırt edici özelliklerinden biridir.

Anadolu’daki ilk şehir devleti

Kazı çalışmalarında Anadolu’daki “İlk Şehir Devletinin Yapıları” ortaya çıkarıldı. Ayrıca kazı çalışmaları sırasında ilk olarak 5500 yıllık bir tapınak bulunuyor, ardından saray ortaya çıkarılıyor.

Duvarlarında siyasi gücün tasvir edildiği renkli figürler bulunmaktadır. Mezopotamya ile benzerlik gösteren birçok çanak ve çömlek de kazı çalışmalarında çıkan eserler arasında yer almaktadır.

Dünyada bulunmuş en eski kılıçlar

Dünya’da bulunmuş en eski kılıçlar burada yapılan çalışmalar sonucunda ortaya çıkarılmıştır.

Mutlaka ziyaret edilmesi gereken bu kıymetli höyükte hala yaklaşık 5 bin yıllık izler gözlemlenebiliyor. Buraya Anadolu’nun ilk kent devleti denilmesinin asıl gerekçesi çalışmalarda bulunan mühürlerdir.

Komite online toplantı ile Arslantepe Höyüğü’nü listeye aldı

Arslantepe Höyüğü, çevrimiçi düzenlenen 44’üncü Dünya Mirası Komitesi toplantısında alınan kararla Dünya Mirası olmuştur. Ülkemizin büyük bir değeri olan bu höyüğe ziyaretlerin artması beklenmektedir. Tarihi herkesi büyüleyecektir.

Gaziantep Üniversitesi
Turizm İşletmeciliği Ana Bilim Dalı Yüksek Lisans Öğrencisi
Kübra Nur Sevim

Kaynak : Turizm Günlüğü

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu