Aşı Kartı Yanında Kuduz Testi Belgesi De Sunulmalı

Veteriner Dairesi Müdürü Mehmet Yılmabaşar, yurtdışından evcil hayvanı ile ülkeye gelecek yolcuları uyardı:

“KUDUZ ÖLÜMCÜL BİR HASTALIK”…

Veteriner Dairesi Müdürü Mehmet Yılmabaşar, ülkeye getirilecek evcil hayvanların aşı karnelerinin yanında Kuduz kan titrasyon testinin de yapılmış olup, bu konudaki belgenin de Veteriner Dairesi’ne ulaştırılmış olması gerektiğini anlattı. Yılmabaşar, ülkede kuduz hastalığının eradike edilmiş bir hastalık olduğunu, ölümcül olan bu hastalığın tekrar görülmesini istemediklerini ifade etti

“BU TEST YOKSA KARANTİNA UYGULANIYOR”…

Yılmabaşar, ülkeye gelen evcil hayvanların Kuduz Titrasyon Testi olmaması durumunda karantinaya alındığını ve sahibi kanalıyla da bu testin yapıldığını belirtti. Ancak bunun yaklaşık 1- 1.5 aylık bir zaman aldığından söz eden Yılmabaşar, bu nedenle evcil hayvan sahiplerinin hem çok sevdikleri kedi ya da köpeklerinden ayrı kaldıkları için, hem de evde sundukları olanakların karantina merkezinde olmadığı için isyan ettiğini belirtti Yurt dışından ülkeye evcil hayvanların getirilmesinde uygulanan kuralların yeterince bilinmemesi, sıkıntı yaşanmasına neden oluyor. Evcil hayvanların aşı karnesi olmasının yeterli olduğunu düşünen evcil hayvan sahipleri, kedisini ya da köpeğini ülkeye Kuduz Kan Titrasyon Testini yaptırmadan getiriyor. Bu test yapılmayınca da Veteriner Dairesi bu evcil hayvanları karantinaya alıyor ve sahibi kanalıyla da gerekli testlerini yaptırıyor.

Bu sürecin tamamlanması ise yaklaşık 1-1.5 ay sürüyor. 1 ya da 1.5 ay kedi ya da köpeğinden ayrı kalan hayvan sahibi, hem bu kadar süre ayrı kaldığı için, hem de evcil hayvanına evinde sunduğu olanakların karantina ortamında olmaması nedeniyle isyan ediyor. Konuyla ilgili KIBRIS Gazetesi’ne konuşan Veteriner Dairesi Müdürü Mehmet Yılmabaşar, yurtdışından evcil hayvanı ile gelecek olanlara çağrı yaptı.

Yılmabaşar, ülkeye getirilecek evcil hayvanların aşı karnelerinin yanında kuduz kan titrasyon testinin de yapılmış olup, bu konudaki belgenin de Veteriner Dairesi’ne ulaştırılmış olması gerektiğini anlattı. “Test yaptırılıp, belgesi bize sunulmalı” Yılmabaşar, bütün ülkelerde gerek evcil, gerek ticari, gerekse de egzotik hayvanların giriş çıkışlarının belli kurallara tabi olduğunu anımsatarak, bunun nedeninin de sağlık olduğunu ifade etti. Bu yasal mevzuat uyarınca tüm ülkelerde hayvan girişinin ön izne tabi olduğundan söz eden Yılmabaşar, bu ön izinle birlikte talep edilen evrakların da tamamlanması gerektiğini belirtti.

Yılmabaşar, “Türkiye’den veya başka bir ülkeden ülkemize, beraberinde kedi ya da köpek getirmek isteyen tüm vatandaşlarımızın, bu hayvanlara ait aşı kartlarının olması gerekiyor. Bu aşı kartlarında bulaşıcı hastalıklara yönelik aşılarının eksiksiz olması gerekiyor. Bir de en önemlisi son Kuduz aşısına müteakip bir ay geçtikten sonra Kuduz Kan Titrasyon Testinin yaptırılıp, bize sunulması gerekiyor” dedi.

“Kuduz ölümcül bir hastalık” Yılmabaşar, bu konuda yaşadıkları en büyük sıkıntının özellikle Amerika ve İngiltere’den gelenlerin fiyatları nedeniyle, Türkiye’den gelenlerin de bilmemesi nedeniyle bu testi yaptırmamış olması olduğunu belirtti ve şöyle konuştu: “İngiltere ve Amerika’da kan titrasyon testi çok pahalıdır. Avrupa’da da çok pahalı bir testtir. Yani bin dolar ile bin sterlin civarındadır. Türkiye’den gelen misafirlerimiz ise tamamen bilgisizlikten dolayı aşı karnesi ile çıkıp geliyor.

Burada Kuduz Titrasyon Testinin istenmesinin amacı, Kuduzun belli bir inkübasyon süresinden sonra hastalık belirtisi gösteren bir hastalık olmasıdır. Bu hastalığı gösteren hayvanlar saldırganlaşıp, insanları ya da başka hayvanları da bulaştırarak Kuduz hastalığını onlara da geçirebilir. Kuduz ölümcül bir hastalıktır.  Dolayısıyla Kıbrıs’ta eradike edilmiş bir hastalığın tekrar oluşmaması için biz bu tür Kuduz Titrasyon Testi ile gelmeyen yolcularımızın kedi ve köpeklerini buradaki karantina merkezimizde aşı durumlarına göre misafir ediyoruz.

Gerekiyorsa aşılarını baştan yapıyoruz. Son Kuduz aşısından bir ay sonra ise kanını alıp, hayvan sahibi kanalı ile bu testin yapılacağı Ankara’daki araştırma merkezine gönderiyoruz.  Bu yaklaşık 1-1.5 aylık karantina süresine denk geliyor. Gönül arzu eder ki karantina merkezimiz dört dörtlük, klimalı olsun. Çok kötü değil belki ancak günümüzde insanlar çocuğu gibi değer verdiği bir hayvanı için klimalı bir ortamın olmasını istiyorlar. Bu nedenle de karantina ortamını ilkel bulunuyor. Ancak bizim de imkanlarımız bu şekilde… Biz de bu hayvanları tıpkı bizim gibi bir ortamda muhafaza etmek isteriz.”

Kaynak : Kıbrıs Gazetesi

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu