Çin’den Virüsün Kökenini Araştırmak İsteyen DSÖ’ye İzin Yok

Çin, Dünya Sağlık Örgütü’nden (DSÖ) koronavirüsün kökenini araştırmak için Çin’e gitmek isteyen uzman ekibin ülkeye giriş iznini bir kez daha erteledi.

Çin, bugün yaptığı açıklamada DSÖ ile Çin’in söz konusu ziyaretin tarihleri ve araştırmada izlenecek yol ile ilgili görüşmelerin devam ettiğini kaydetti. DSÖ ise görevlendirme için izinlerin hala sonlandırılmamasını eleştiriyor.

Dünya Sağlık Örgütü Direktörü Tedros Adhanom Ghebreyesus, Çin’in DSÖ ekibinin vize sürecini tamamlamamış olduğundan ötürü hayal kırıklığına uğramış olduklarını belirtti. Çin Dışişleri Sözcüsü de eleştirilere cevap olarak “ÇİN, VİRÜSÜN KAYNAĞI KONUSUNDA HER ZAMAN AÇIK VE SORUMLU DAVRANMIŞTIR” cevabını verdi. Çin’in DSÖ ile yakın bir işbirliği içerisinde olduğunu belirten Chunying, öncelikle tarihlerin ve izlenecek yolun sonlandırılması gerektiğini belirtti.

“GÖRÜŞMELER DEVAM EDİYOR”

Sözcü, “Virüsün kaynağını bulma konusu, karışık bir mevzu. Çalışma ekibinin Çin’de başarılı olabilmesi için gerekli prosedürleri tamamlamamız ve somut planlar çizmemiz lazım. Konu sadece vize değil, tarihler ve izlenecek adımlar. Taraflar görüşmeye devam ediyor” diyerek açıklamasını sürdürdü. Sözcü ayrıca, ŞU ANDA ÜLKEDEKİ VİRÜS UZMANLARININ, SON ZAMANLARDA BİLDİRİLEN VAKALARLA İLGİLENMEKLE MEŞGUL OLDUĞUNU ifade etti.

Çin, koronavirüsün ilk Çin’de görüldüğü konusunda şüpheleri olduğunu savunuyor. Çin devlet medyasında da virüsün başka bir yerde ortaya çıktığını iddia eden haberler çıkmıştı.

 

Kaynak : dw

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu