Dark Turizm Ve Güney Kore DMZ Turları

Bölünmüş bir ulusun yaşadığı acı, trajedi ve zorluklara sebep olan, bir yarımadayı ikiye bölen sınırları ziyaret etmeye hazır mısınız?

Ülkelerin ve ulusların tarihte yaşadıkları acı, trajedi ve felaketlere tanıklık eden toprakları, çevre, bina ve anıtları ziyaret etme; bu amaçla yapılan seyahatler artık günümüzde oldukça popüler hale geldi.

Dark turizm, karanlık turizm veya hüzün turizmi olarak adlandırılan bu turizm dalı birçok seyahat severin yeni gözdesi…

50’li yılların başındaki savaş ve sonrasında yaşananlar nedeniyle Kore Yarımadası da seyahat sever ve dark turistler için önemli bir seyahat rotası sunuyor.

🇰🇷 GÜNEY KORE VE DARK TURİZM

Kore Yarımadası’nda Kuzey Kore ile Güney Kore arasındaki silahlardan arındırılmış bölge; DMZ – Korean Demilitarized Zone (Kore Tarafsız Bölgesi) olarak aldandırılıyor.

2002 yılında Japonya ve Güney Kore’nin ev sahipliğinde gerçekleştirilen Dünya Kupası sonrasında bu dark turizm rotası uluslararası arenada da popüler hale gelmeye başladı.

27 Temmuz 1953 tarihinde Kuzey ve Güney Kore arasında imzalanan ateşkes anlaşması (Panmunjom Ateşkes Antlaşması) sonrasında iki taraf da sınırdan iki kilometre derinliğindeki alanı silahsızlandırma kararı aldı ve bu bölge “tampon bölge” olarak ilan edildi.

Kuzey ve Güney Kore’yi ayıran DMZ Alanı; günümüzde iki taraf arasındaki çatışmanın yarımadadaki en önemli kalıntısı durumunda…

🇰🇷 GÜNEY KORE VE DMZ ROTASI

“Korean Demilitarized Zone – DMZ” ve bu kapsamda gezilecek, ziyaret edilebilecek yerler Güney Kore’nin Gyeonggi-do ve Gangwon-do bölgelerinde yer alıyor.

Gyeonggi-do bölgesindeki gezilecek noktalar başkent Seul’a yaklaşık bir saat mesafede.

Özellikle Gyeonggi-do Bölgesi’ndeki DMZ noktaları turistik açıdan ön plana çıkıyor.

DMZ BÖLGESİ’Nİ GEZMENİN EN KOLAY YOLU: DMZ BARIŞ TRENİ

DMZ Bölgesi’ni en kolay ve en rahat şekilde KORAIL tarafından düzenlenen DMZ Barış Treni turları ile gezebilirsiniz.

DMZ Barış Treni, “Dorasan Security Tour”, “Yeoncheon Dreaming Tour” ve “Cheorwon Security Tour” olmak üzere üç farklı rotada sefer düzenliyor. Her tur paketi gidiş-dönüş olmak üzere bir günlük turdur.

Dorasan Security Tour kapsamında Dorasan İstasyonu, Dorasan Barış Parkı, Dorasan Gözlemevi ve III. Tünel ziyaret edilmektedir.

🇰🇷 GÖRÜLMESİ GEREKEN YERLER

GYEONGGI – DO BÖLGESİ

📍 Panmunjeom

Ortak Güvenlik Alanı (OGA) olarak da adlandırılan burası, DMZ içinde taraflar arası müzakerelerin yapıldığı yerdir. Turlar sadece yetkili seyahat acentaları tarafından düzenleniyor. Bireysel ziyaretlere izin verilmiyor.

📍 III. Tünel

Kuzey Kore tarafından Güney Kore Kore’ye sızmak için inşa edilen bu tünel; 1978 yılında keşfedildi.

III. Tünel, 1635 metre uzunluğunda, 2 metre yüksekliğinde ve genişliğindedir. 30 binden fazla askerin tünelden sadece bir saat içinde geçebileceği öngörülerek inşa edilmiş.

Ziyaretçiler bir saatlik tünel turu boyunca yürüyebilir veya trene binebilir. Bireysel ziyarete açık değil; acentaların düzenlediği turlara katılmanız gerekiyor.

Kuzey Kore – Güney Kore sınırında buna benzer açığa çıkartılmış bilinen toplam 4 tünel var.

📍 Dorasan İstasyonu

Dorasan İstasyonu, tarihte başkent Seul’ü Kuzey Kore’deki Sinuiju kentine bağlayan Gyeongui Hattı üzerindeki Güney Kore’nin en kuzeyinde yer alan tren istasyonlarından biridir. Bu istasyon barış ve birleşmeyi simgeler.

📍 Dorasan Barış Parkı

Dorasan Barış Parkı, içerisinde Kore Yarımadası şeklinde bir gölet barındıran ekolojik parktır. Parkın sergi salonunda Dorasan İstasyonu ve DMZ’nin ekosistemi hakkında bilgi sunan materyaller sergileniyor.

📍 Imjingak & Pyeonghwa Nuri Park

Imjingak Parkı’ndan Kuzey Kore’nin bazı bölgelerini görebilirsiniz. Park içerisinde çeşitli anıtlar yer almaktadır.

Pyeonghwa Nuri Parkı’nda yarımadadaki barış ve birleşme için adanmış çeşitli sanat eserleri görebilirsiniz. Bu parktaki en popüler noktalar; Müzik Tepesi ve 3 binden fazla renkli rüzgargülünün yer aldığı Rüzgargülü Parkı’dır.

📍Odusan Birleşme Gözlemevi

Odusan Birleşme Gözlemevi, Imjingang ve Hangang Nehirlerinin buluşma noktasına bakan bir zirvede konumlanıyor. Havanın açık olduğu bir günde ziyaret ederseniz; Kuzey Kore’nin Songaksan Dağı manzarasını ve çevresini gözlemleyebilirsiniz. Diğer yandan bu binada Kuzey Kore’ye ait eşyaları ve Kuzey Kore kültürünü sergileyen bir alan bulunuyor.

📍Dora Gözlemevi

Dora Gözlemevi, DMZ’nin batı kesiminde en kuzeydeki gözlemevidir. Dürbün ile Kuzey Kore’deki Gaeseong şehri, Songaksan Dağı ve Kim Il-sung Heykeli manzarasını ziyaretçilerine sunar.

Gözlemevinin, az ilerisinde yer alan askeri karakol nedenliyle burada fotoğraf çekmek kesinlikle yasaktır.

GANGWON – DO BÖLGESİ

Gangwon-do bölgesinde öne çıkan ziyaret noktalarını ise şu şekilde sıralayabiliriz: II. Tünel, Woljeong-ri İstasyonu, Goseong Birleşme Gözlemevi, IV. Tünel, Dutayeon Havuzu, Eulji Gözlemevi

Diğer yandan Kore Yarımadası’nda kontrollü giriş sağlanan alanlara yakın olan bu dark turizm durakları seyahat severlere; Güney Kore’deki bozulmamış ekosistemleri gözlemleme imkanı sunuyor. Geziniz esnasında eşsiz doğa manzaralarını da şahit olacaksınız.

—O—

Güney Kore’deki DMZ Bölgesi, seyahat imkanları, ziyaret koşulları ve uyulması gereken kurallar için Visit Korea sitesini ziyaret edebilirsiniz.

Güney Kore’deki dark turizm rotaları ve tur paketleri hakkında detaylı bilgi almak isteyen seyahat acentaları Kore Turizm Organizasyonu ile iletişime geçebilir.

Kaynak : Turizm Günlüğü

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu