Dünya Genelinde Toplam Vaka Sayısı 78 Milyonu Aştı

Dünya genelinde koronavirüs salgınında tespit edilen toplam vaka sayısı 78 milyon 376 bini aştı. Koronavirüs verilerinin derlendiği “Worldometers” internet sitesine göre, dünya genelinde virüs nedeniyle 1 milyon 724 bin 325 kişi hayatını kaybetti.

Koronavirüs salgınında yeni varyantın yayılma hızı takip edilirken küresel çapta toplam vaka sayısı 77,9 milyonu, can kaybı ise 1,7 milyonu aştı. İngiltere’nin yanısıra ABD, Almanya, Fransa ve İsviçre’den yetkililer ülkelerinde yeni Koronavirüs varyantının halihazırda yayıldığının mümkün olduğunu belirtti. Yeni varyantın ilk tespit edildiği İngiltere’de hükümet kısıtlamaların sertleştirilmesi planını değerlendiriyor.

ABD BionTech/Pfizer ile Koronavirüs aşısının onlarca milyon ilave dozu için anlaşmaya yakın

ABD hükümetinin, üretim malzemelerine daha iyi erişim konusunda yardım karşılığında BionTech/Pfizer ile yeni tip Koronavirüs aşısından onlarca milyon ilave doz almak için görüştüğü ve anlaşmaya yakın olduğu bildirildi.

BionTech/Pfizer ile yürütülen görüşmeleri takip eden bir yetkili, Associated Press ajansına yaptığı açıklamada, ilaç şirketiyle anlaşmanın müzakere edildiğini ve yakın zamanda sonuçlandırılacağını söyledi.

BionTech/Pfizer’ın Koronavirüs aşısı, 11 Aralık’ta ABD Gıda ve İlaç Dairesinden (FDA) kullanım onayı alan ilk aşı olmuştu. FDA, 15 Aralık’ta da Amerikan biyoteknoloji şirketi Moderna’nın geliştirdiği Koronavirüs aşısının güvenilirliğini teyit etmişti.

ABD, AstraZeneca/Oxford’dan 300, Novavax’tan 110, Johnson & Johnson’dan 100, Moderna’dan 100, Pfizer/BioNTech’ten 100, Sanofi/GSK’den 100 milyon doz olmak üzere toplam 810 milyon doz Koronavirüs aşısının ön siparişini vermişti.

FRANSA, İNGİLTERE’YE UYGULADIĞI SEYAHAT YASAĞINI KALDIRDI

Fransa, yeni tip Koronavirüs daha hızlı yayılan bir türünün ortaya çıkmasının ardından İngiltere’ye uyguladığı seyahat kısıtlamasını kaldırdı.

Ulaştırma Bakanlığından yapılan açıklamaya göre, iki ülke arasında hava, deniz ve demiryolu ulaşımının 23 Aralık sabah saatlerinde yeniden başlamasını öngören bir protokol imzalandı. İngiltere’den Fransa’ya seyahat etmek isteyen herkes, seyahat öncesi son 72 saat içinde Koronavirüs test yaptırmak zorunda kalacak. Testin negatif çıktığına dair belge sunamayanların ulaşım araçlarına binmesine izin verilmeyecek. Uyruklarına bakılmaksızın tüm tır şoförleri de hızlı sonuç veren testlerden yaptıracak.

İTALYA, 27 ARALIK’TA İLK KORONAVİRÜS AŞISINI YAPACAK

Başkent Roma’daki Ulusal Bulaşıcı Hastalıklar Enstitüsü Lazzaro Spallanzani’den yapılan yazılı açıklamada, Avrupa için “V-Day” yani “Aşı Günü” olarak belirlenen 27 Aralık Pazar günü, enstitü çalışanlarından 1 hemşire, 1 sağlık çalışanı, 1 araştırma görevlisi ve 2 doktora Koronavirüs aşısı yapılacağı belirtildi.

İtalya Sağlık Bakan Yardımcısı Sandra Zampa da La Stampa gazetesine verdiği demeçte, aşı gününe hazır olduklarını belirterek, “Güvende olmak için aşının nüfusun yüzde 70’ine yapılmış olması gerekir. Her şey yolunda giderse bu ekimde mümkün olabilir. Ne zaman 15-20 milyon aşılamaya ulaşırız, o zaman ülkeye daha fazla oksijen sağlayacak seviyeye geliriz.” değerlendirmesinde bulundu.

İtalya’nın 202 milyon doz aşı sipariş ettiğini anımsatan Zampa, “Aşı planı belirlendi. Buna göre, aşılama doktorlar ve hemşireler olmak üzere sağlık çalışanlarından başlayacak ve daha sonra yaşlı bakımevlerinden devam edecek.” ifadelerini kullandı.

İtalya’ya İngiltere’den gelen bir yolcuda, yeni tip Koronavirüsün daha bulaşıcı türüne sahip bir hasta tespit edildi.

İtalya Sağlık Bakanlığından yapılan yazılı açıklamada, Celio Askeri Polikliniği Bilimsel Departmanı’nın, kısa süre önce İngiltere’den Roma’ya gelen bir hastada yaptığı test ve tetkikler sonucunda, İngiltere’de son haftalarda tespit edilen “Koronavirüsün mutasyona uğrayarak daha hızlı yayılan tipine” rastlandığını doğruladığı bildirildi.

KIBRIS’TA SON DURUM: TOPLAM VAKA SAYISI 20 BİNE DAYANDI

Kıbrıs genelinde toplam 19 bin 839 pozitif vaka tespit edildi.

Güney Kıbrıs’ta tespit edilen 18 bin 406 Koronavirüs vakası bulunuyor. Toplam ölüm sayısı 101…

KKTC’de toplam vaka sayısı 1433’ye ulaşırken, ölüm sayısı ise 6…

Kaynak : Kıbrıs Postası

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu