Kumsal Şehitleri Anıldı

Rum ve Yunanlıların 24 Aralık 1963’te Lefkoşa’nın Kumsal bölgesine düzenlediği baskında şehit düşenler, bugün Barbarlık Müzesi’ndeki Şehitler Anıtı’nda düzenlenen törenle anıldı.

Törene, Lefkoşa Kaymakamı İbrahim Basri, Kıbrıs Türk Barış Kuvvetleri Komutanlığı (KTBK) adına Kıdemli Albay Hüseyin Özçelik, Güvenlik Kuvvetleri Komutanlığı (GKK) adına Piyade Albay İlker Ertuğrul, Lefkoşa Türk Belediyesi Asbaşkanı Akın Aktunç, Ulusal Birlik Partisi (UBP) milletvekilleri Ali Pilli, Ersin Tatar ve Zorlu Töre, muharip derneklerden, siyasi partilerden, okullardan, kurum ve kuruluşlardan temsilcilerle yetkililer katıldı.

Anıta çelenk sunumuyla başlayan törende, saygı marşı eşliğinde saygı duruşu, sayı atışı yapıldı. İstiklal Marşı’yla bayraklar göndere çekildi.

Anma töreninde Kıbrıs Türk Barış Kuvvetleri Komutanlığı’ndan Piyade Yüzbaşı Mehmet Köpüklü ile Şehit Aileleri ve Malül Gaziler Derneği Genel Sekreteri Mehmet Kasabalı konuşma yaptı.

Şehit Ertuğrul İlkokulu öğrencilerinden Ela Aydın Erim de bir şiir okudu.

Konuşmaların arından Barbarlık Müzesi ziyaret edildi.

KÖPÜKLÜ: “NE TOPRAĞIMIZDAN NE ÖZGÜRLÜĞÜMÜZDEN NE DE BAYRAĞIMIZDAN ASLA VAZGEÇMEYECEĞİZ”

Törende ilk sözü Piyade Yüzbaşı Mehmet Köpüklü aldı.

Köpüklü, Rumların Akritas Planı doğrultusunda 103 Türk köyünü işgal ettiğini, yakıp yıktığını, yağmaladığını, yüzlerce Kıbrıslı Türkü şehit ettiğini, 50 bin vatandaşı da göçe zorladığını söyleyerek, “Bugün her ailede geçmişin acı hatıraları var” dedi.

Kıbrıslı Türklerin adadaki Türk varlığını ve kimliğini korumak için imkansızlıklara, yokluklara ve yüzlerce şehide rağmen 1974’e kadar örnek direniş ve dayanışma sergilediğini kaydeden Mehmet Köpüklü, bu günlerin hatırlanması, anlaşılması ve anılmasının önemli olduğunu söyledi.

Köpüklü, “Bugün özgür bir ülkede yaşıyorsak hala Kıbrıs Türkü varsa ve çocuklarımız için gelecek günleri düşünebiliyorsak bunu kahraman şehitlerimize borçluyuz” dedi.

Kıbrıslı Türklerin 20 Temmuz 1974’te gerçekleşen Barış Harekatı ile özgürlüğüne kavuşmanın sevincini yaşadığını kaydeden Köpüklü, “Atalarımızdan miras, çocuklarımıza emanet bu cennet vatanın bölünmez bütünlüğü, milletimizin huzur ve güvenliği, cumhuriyetimiz ve bayrağımız için canımızı vermeye yemin etmiş kişiler olarak ne toprağımızdan ne özgürlüğümüzden ne de bayrağımızdan asla vazgeçmeyeceğiz” şeklinde konuştu.

KASABALI: “BİRÇOK ARKADAŞIMIZ 24 ARALIK’TA KUMSAL’DA KAHRAMANCA SAVAŞIRKEN ŞEHİT VE GAZİ OLDU”

Şehit Aileleri ve Malül Gaziler Derneği Genel Sekreteri Mehmet Kasabalı, 54 yıl önce Rumların Enosis hayallerini gerçekleştirmek için Akritas Planı’nı adanın her yerinde uygulamaya başladığını söyleyerek, “Her gün çeşitli bölgelerden Türkler kaçırılıyor, çeşitli sebeplerle yollarda durduruluyor ve götürülüyorlardı” dedi.

24 Aralık 1963’te Rumların hedefini Lefkoşa’nın Kumsal bölgesine çevirdiğini söyleyen Kasabalı, bölgede yaşayan Ermenilerin ihbarıyla bir Yunan Subayının 150 kadar Rum’la bölgeye baskın gerçekleştirdiğini kaydetti.

Bölgedeki Türklerin savunmasız olduğunu dile getiren Şehit Aileleri ve Malül Gaziler Derneği Genel Sekreteri Mehmet Kasabalı, Binbaşı Nihat İlhan’ın eşinin ve 3 çocuğunun o akşam şehit olduğunu söyledi.

Kasabalı, 24 Aralık akşamı Rumlara karşı direnen Erdoğan Rifat, Tuncer Hasan, Muhip Hüseyin, Aziz Güner, Mustafa Hasan ve Mustafa Mehmet’in de şehit olduğunu anımsattı.

Binbaşı İlhan’ın ailesinin öldürüldüğü evin sahibi olan Feride Hasan’ın da aynı akşam şehit edildiğini söyleyen Kasabalı, “Birçok arkadaşımız 24 Aralık’ta Kumsal’da kahramanca savaşırken şehit ve gazi oldu” dedi.

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu