Medvedev: Rusya’nın Ukrayna’da kurulacak her türlü yabancı askeri üsse saldırı düzenlemesi kaçınılmaz

Rusya Güvenlik Konseyi Başkan Yardımcısı Dimitri Medvedev, ülkesinin Ukrayna’da kurulması halinde yabancı askeri üslere karşı kaçınılmaz bir şekilde bir saldırı gerçekleştireceğini söyledi.

Medvedev Telegram üzerinden yaptığı açıklamada, Avrupa Birliği (AB) tarafından hazırlanan Ukrayna için Güvenlik Garantileri Bildirgesi’ne atıfta bulunarak, belgenin ek değeri olmayan ‘işe yaramaz bir kağıt parçası’ olduğunu belirtti.

Şarku’l Avsat’ın TASS haber ajansından aktardığına göre, Medvedev söz konusu açıklamasını şu ifadelerle sürdürdü;

“Ancak bu bildirge, Kiev’e silah tedariği, asker eğitimi, askeri programların finansmanı ve Ukrayna topraklarında askeri üslerin kurulması da dahil olmak üzere birçok başka konuda tek tek ülkelerle ayrı anlaşmalar yapma fırsatı sağladı. Bu ülkelerin oyun planı şu: Rusya ile savaş istemediğimiz için NATO’ya katılmanıza izin vermeyeceğiz, ancak konu Ukrayna’nın NATO üyesi ülkelerle bireysel ilişkileri söz konusu olduğunda hiçbir engel yok.”

Ukrayna’da yabancı askeri üslerin kurulması halinde Rusya’nın bu üslere saldırı düzenleyeceğini vurgulayan Medvedev şunları ekledi;

“Bu tür üslerde bulunan güçler özellikle bize karşı savaşmak için orada konuşlandırılacağı için Rusya’nın böyle bir üsse saldırı düzenlemesi kaçınılmazdır. Bu durumda Ukrayna’nın müttefiki ülkeler, NATO üyesi bir ülkenin kurduğu üssü yok etmemize karşı ülkemize toplu tepki vermeye hazır olacak mı?”

1949’da imzalanan ve Washington Antlaşması olarak bilinen NATO Anlaşması’nda yer alan toplu savunma ilkesi, NATO üyelerine herhangi bir saldırıya uğramaları durumunda birbirlerini savunma zorunluluğu getiriyor.

Ukrayna Cumhurbaşkanlığı Ofisi Başkanı Andriy Yermak, Ukrayna için Güvenlik Garantileri Bildirgesi’ne 30’dan fazla ülkenin katıldığını ve 15 ülkenin ikili anlaşmalara ilişkin istişarelere başlamaya hazır olduklarını ifade etti.

Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy’in Danışmanı Mihaylo Podolyak’ın Eylül ayı başlarında yaptığı açıklamaya göre, Kiev 51 ülkenin güvenlik konusunda ana garantör olmasını bekliyor.

 

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu