Savaşan: “Parlamenter Sisteme Güvenimiz Kalmadı, Sistemdeki Yozlaşma Giderilmelidir”

Diyalog TV’de yayınlanan “Güne Merhaba” programının konuğu UBP Genel Sekreter Yardımcısı Ahmet Savaşan oldu.

Diyalog TV’de Çiğdem Aydın’ın konuğu UBP Genel Sekreter Yardımcısı Ahmet Savaşan, konuşmasına, gündemde olan iş kazalarındaki sorunları değerlendirerek başladı:

“Hükümetin eksikliklerinden kaynaklanan sorunlardan dolayı ölümlü kazaların meydana geldiğini görüyoruz. En önemli konu olarak trafik kazaları ve iş kazalarında önemli adımların atılmadığını, yapılması gerekenlerin yapılmadığını görüyoruz. En bilinçsiz çalışanın bile iskeleden düşmemesi gereklidir. Sadece önlemler yetersiz, denetimler yetersiz derken ayrıca eğitim ve sertifikaların işçiler için uygulanması da gerekli ve önemlidir. Biz burdan konuşuruz ama bir yandan da canlar gitmeye devam eder.”

Savaşan, ülkenin kurucusunun UBP olduğunu savunarak, UBP’nin de elbette hataları olmuştur fakat önemli olan hataları tekrarlanmamalıdır diyerek, “daha yapacak çok iş atılacak çok adım var. Bugün KKTC’de geldiğimiz bu aşamada UBP’nin en köklü, en büyük ve en fazla hükümetlerde bulunması bakımından çok büyük önemi vardır. Birçok gelişmenin altında da UBP’nin imzası vardır. Ulusal Birlik Partisi, devletin kurucu partisidir. Bu partinin devlet için yaptığı şeyler çok büyük ve önemlidir. Ama UBP’nin de hataları olmuştur. Kimse mükemmel değildir. Önemli olan hatalarımızı tekrar etmemek için çabalamaktır” ifadelerini kullandı.

“PARLAMENTER SİSTEME GÜVENİMİZ KALMADI, SİSTEMDEKİ YOZLAŞMA GİDERİLMELİDİR”

Savaşan, “ölü doğan bir hükümet var. Ölü doğan bir hükümetin bu devlete bir şey yapabileceğini söylemesi doğru olmaz. Bu ülkede 5 yıl için seçilen hükümetin 1 yıldan fazla gidememesinin nedeni parlamenter sistemdir. Hükümette biz de olsaydık, sorun parlamenter sistemdir. Biz bu konuda sınıfta kaldık. Siyasi istikrarsızlığın sebebi Parlamenter sistemdir ve biz parlamenter sisteme güvenimizi yitirdik. Her yıl hükümet ve vekiller değişiyor ama bir arpa boyu yol kat edilemiyor. Benim şahsi değerlendirmeme göre sistemin dinamiklerini iyi bilmek gerekir. Sistemin yarattığı yozlaşma giderilmelidir” ifadelerini kullandı.

“KENDİNİ BAKAN OLMAYA LAYIK GÖREN MİLLETVEKİLLERİ, GÖREVLERİNE ODAKLANAMIYOR”

“Milletvekillerinin sadece milletvekili olacak, bakanların da sadece bakan olacağı sistem uygulanmalıdır. Kendini bakan olmaya layık gören milletvekilleri, kendi görevlerine odaklanamıyor bu sistemde. Bir milletvekili ne yaparsa yapsın bakan olamayacağını bilecek. Bu seçim sistemi bizim ülkemize yaramadı. Bakanlar net bir şekilde o konuda uzman ve kendini kanıtlamış insanlar olarak oy endişesi olmayan kişiler olacak. Kendini bakan olmaya laik gören milletvekilleri bakan olmak için uğraşıyorlar, kendi görevlerine odaklanmıyor.”

“SEÇİM DÖNEMİNDE BİLE SIKINTI YAŞANDIĞINI DÜŞÜNÜYORUM”

Savaşan, son olarak bu durumların seçim dönemlerine de yansıdığını vurgulayarak “seçim döneminde bile sıkıntı yaşandığını düşünüyorum. Sandıklarda en fazla oy yanması son seçimlerde yaşandı. Ne sağlık, ne eğitim ne de diğer alanlarda mutlu ve huzurlu yaşayamıyoruz. Eksiklerimizi kabul ederek, atılması gereken adımları atarsak, bireysel değil toplumsal davranmayı başarabilirsek ve sürdürülebilir bir siyaset düzeni oluşturabilirsek çok daha mutlu günler yaşayacağımızı düşünüyorum” sözlerini kullandı.

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu