Savaşan’ın uluslararası başarısı

  • 38 ülkeden 47 delegenin katılımı ile gerçekleşen Dünya Sağlık Turizmi Konseyi (Global Healthcare Travel Council) Genel Kurulu’nda KKTC adına Dr. Ahmet Savaşan Dünya Başkan Yardımcılığına seçilmişti. Hem de Yunanistan’dan da olumlu oy almayı başararak. 
  • KKTC’nin 54. üye ülke olarak Dünya Konseyine kabul edildiğini ve 2017 yılında da Dünya Konseyi’nde yönetim kurulu üyesi olarak görev yaptığını anlatan Savaşan, Dünya Sağlık Turizmi Konseyi’nde Kuzey Kıbrıs’ın bu gün 57 ülkeyle birlikte eşit koşullarda bayrağı ile temsil edildiğini söyledi.

Kıbrıs Sağlık Turizmi Konseyi Başkanı, dostum Dr. Ahmet Savaşan’la dün buluşup uzun bir sohbet etme fırsatı bulduk. Savaşan, Sağlık Turizmi alanında ciddi çalışmaları bulunan ve ülke insanına hem sosyal hem de siyaseten ciddi hizmetler vermek için çalışan genç ve aydın birisi benim nazarımda.

Bir süre önce Genel Milletvekilliği seçimlerine katılan ve 48,171 oy almasına karşın, (ki hatırlatmakta fayda görüyorum Başbakan Erhurman 37,776, Serdar Denktaş 13,557, Kudret Özersay 31,280, Cemal Özyiğit 15,180, Erhan Arıklı ise 10,398 oy alarak seçilmişti) yeni seçim sisteminin azizliğine uğradığı için parlamentoya girememiş olmasına karşın, bu alanda büyük bir potansiyele sahip olduğunu kanıtlamış bir isim Ahmet Savaşan.

“SEÇİLSEM DE SEÇİLMESEM DE HİZMETE DEVAM…”

Hatırlayacaksınız Savaşan seçim öncesi açıklayarak “seçilsem de seçilmesem de ülkeme hizmet yolunda mücadeleye ve hizmete devam edeceğim” demişti. Öyle de yapıyor gördüğümüz kadarıyla. Sadece siyasi alanda da değil, yıllardır turizm, eğitim ve sağlık alanında durmaksızın çalışıyor ve ülke insanına hizmet ediyor.

Savaşan’ın sağlık turizminin ülkede gelişmesi ve ülke içi katma değerin artması için son on yılda canla başla çalıştığı ortada. Ama ona geçmeden önce ülkemizde kanayan en önemli yaraların başında gelen kanser hastalığının önlenmesi ve erken teşhis bilincinin gelişmesi yönünde yaptığı çalışmaları konuştuk.

Savaşan, kanserin Dünya genelinde giderek artan bir sağlık problemi olduğunu ve toplumlarda önemli bir sosyo-ekonomik yüke, bireylerde de maddi ve manevi kayıp ve zorluklara yol açtığını anlattı ve kanserin önemli bir kısmının önlenebilir olmasının bu konuya verilen önemi artırdığını vurguladı.

Savaşan, konseyin, kanser ile ilgili farkındalık ve bilinç düzeyinin artmasını sağlamak ve insanların doğru bildiği yanlışlardan kurtulmasına yardımcı olmak amacıyla selfcheck uygulamasını geliştirdiğini ve Kanser Hastalarına Yardım Derneği üzerinden ülkemizdeki bütün kadınlara hediye edildiğini anlattı.

“KKTC’DEKİ VAKALARIN 3’TE 1’İ MEME KANSERİ”

Kuzey Kıbrıs’ta yılda 700 civarında yeni kanser vakasının tespit edildiğini ve bu vakaların 3’te 1’inin meme kanseri olduğunu belirten Ahmet Savaşan, yılda ortalama Dünya’da 1,4 milyon kişiye, ülkemizde ise 250-300 kişiye meme kanseri teşhisi konduğunun altını çizdi.

“SELFCHECK”İ ÜCRETSİZ İNDİRİN…”

Google Play veya Apple Stor’dan ücretsiz indirilebilen “selfcheck” mobil uygulama sayesinde kadınların her ay yaptıkları meme muayenelerini kayıt altında tutabileceklerini ve değişiklikleri de erken farkederek doktora başvurabileceklerini anlatan Savaşan, profesyonel bir takip sistemi sunan uygulamanın aynı zamanda, en doğru muayene zamanlarını da kullanıcıya hatırlattığını söyledi. Uygulama sayesinde doğru bilinen pek çok yanlışın kadınlarımız tarafından yapılmayacağını dile getiren Savaşan bütün kadınlara bu uygulamayı indirmesi çağrısında bulundu.

“KANSER BİLDİRİM ZORUNLULUĞU YASASI ÇIKMALI”

Geçtiğimiz hafta sonu konsey yetkilileri ile birlikte, Kanser Hastalarına Yardım Derneği ev sahipliğinde gerçekleşen ve sağlık bakanı ile pek çok yardım sever insanın katıldığı “kanser bildirim zorunluluğu yasası”nın çıkartılması temalı etkinlikte yürüdüklerini anlatan Savaşan, kanser bildirim zorunluluğu yasası ile birlikte kanser haritasının çıkartılmasının önemini de vurguladı.

Gelelim yazımızın ana temasına. Geçtiğimiz günlerde Kuzey Kıbrıs olarak turizmciler, KKTC Turizm ve Çevre Bakanı Fikri Ataoğlu başkanlığında Antalya’da bu yıl ikincisi TC Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan himayesinde gerçekleştirilen Dünya sağlık, spor ve alternatif turizm kongre fuarına katıldı. Uluslararası organizasyonda 165 ülkeden 5 binin üzerinde alım heyeti yer aldı. Bizler de ülkemizin sağlık ve spor alanındaki ürünlerini tanıtma ve ayrıca yeni anlaşmalar yapma fırsatı da bulduk.

Ama Antalya’da gerçekleşen ve Türkiye’nin de çok büyük önem verdiği bu dev organizasyonda KKTC olarak bizleri gururlandıran çok önemli bir başarı elde ettik.

KKTC’YE YUNANİSTAN GENEL SEKRETERLİK YAPACAK…

38 ülkeden 47 delegenin katılımı ile gerçekleşen Dünya Sağlık Turizmi Konseyi (Global Healthcare Travel Council) Genel Kurulu’nda KKTC adına Dr. Ahmet Savaşan Dünya Başkan Yardımcılığına seçilmişti. Hem de Yunanistan’dan da olumlu oy almayı başararak.

Savaşan’a bu başarının anlamını ve nasıl bir sürecin sonunda elde edildiğini sordum.

57 ÜLKEYLE BİRLİKTE EŞİT YER ALDIK…

KKTC’nin 54. üye ülke olarak Dünya Konseyine kabul edildiğini ve 2017 yılında da Dünya Konseyi’nde yönetim kurulu üyesi olarak görev yaptığını anlatan Savaşan, Dünya Sağlık Turizmi Konseyi’nde Kuzey Kıbrıs’ın bu gün 57 ülkeyle birlikte eşit koşullarda bayrağı ile temsil edildiğini söyledi.

Savaşan, Dünya Sağlık Turizmi Konseyi Kurucu Başkanı Emin Çakmak’ın başkanlığında gerçekleştirilen ve 2018 yılında Dünya sağlık turizmine yön verecek ülkelerin temsilcilerinin belirlendiği genel kurulda Dünya Başkanlığına Azerbaycan’dan Rusyan Guliyev, Genel Başkan Yardımcılığına kendisinin ve Genel Sekreterliğe de Yunanistan’dan Constantine Constantinides’in getirildiğini anlattı.

BİR MİLLET ÜÇ DEVLET…

Türkiye, Azerbaycan ve KKTC’nin Dünya Sağlık Turizmi Konseyi çatısı altında eşit şekilde yer almasının bir millet üç devlet olgusuna büyük bir anlam kattığını belirten Savaşan, bu başarının ülke insanının çalışarak neleri başarabileceğini dünyaya göstermesi bakımından kıymetli bir adım olduğunun altını çizdi.

“HEDEFİMİZ DÜNYA SAĞLIK TURİZMİ KONSEYİ BAŞKANLIĞI…”

3. Dünya Sağlık Turizmi Formu’nun 25 Şubat 2019 tarihinde Azerbaycan’ın başkenti Bakü’de yapılacağını da söyleyen Ahmet Savaşan, hedeflerinin Dünya Sağlık Turizmi Konseyi Başkanlığını 2020 yılında Kuzey Kıbrıs’a almak olduğunu açıkladı.

Dünya sağlık, spor ve alternatif turizm kongre fuarında ayrıca KKTC’ye 5 Milyon Euro kazandırmak hedefiyle konseyin 20’den fazla ülke ile yeni anlaşmaya imza attığını da ifade eden Ahmet Savaşan, yeni anlaşmaların Avrupa, Rusya, Uzakdoğu ve Ortadoğu ülkeleri ile imzalandığını söyledi.

2018’DE 1000 SAĞLIK TURİSTİ…

Yapılan anlaşmaların Kıbrıs Sağlık Turizmi Konseyi’ne üye hastane, klinik ve otellere yurt dışından sağlık turisti gönderilmesini kapsadığının altını çizen Savaşan, yapılan anlaşmalar sayesinde 2018 yılında Kuzey Kıbrıs’a plastik cerrahi, tüp bebek, diş, kalp, radyoterapi, wellness ve sağlıklı yaşam tatilleri gibi alanlarda 1000 yeni sağlık turisti gönderilmesinin hedeflendiğini söyledi.

Ne diyelim, Allah sana ülkene daha fazla hizmet etmek için sağlık ve güç versin…

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu