Seyahat Trendleri Yeniden Şekilleniyor: Öne Çıkan 5 Trend

Seyahat şirketleri sektörün toparlanmasını izlerken, aynı zamanda pandemi ile birlikte tüketici davranışlarının değiştiğini ve değişmeye devam edeceğini tahmin ediyor.

Araştırma şirketi olan Euromonitor, kısa süre önce seyahat sektörünün geleceği hakkında bazı ipuçlarının bulunduğu “İlk 10 Küresel Tüketici Eğilimi 2021” raporunu yayınladı. Rapor, tüketici davranışının nasıl geliştiğine dair genel bir bakış niteliğinde. Seyahat şirketleri ilgilendiren bölüm ise tüketicileri seyahate teşvik etme kısmı.

Haber önerilerimiz:

İşte o rapordaki 5 yeni trend 

1- Duruş gösterme

Geçtiğimiz yıl tüketiciler tarafından markaların, Black Lives Matter ya da çevre sorunları gibi  konularda daha önce hiç olmadığı kadar duruşlarını göstermeleri ve daha geniş sorumluluklar sergilemeleri bekleniyordu. Tüketiciler gerçekten markaları izliyor ve takip ediyor.  Euromonitor, siyasi sistemlere karşı bir geri dönüşü tanımlayan “huzursuz ve asi” trendini ortaya koydu. Seyahat sektörü de diğer sektörlerinin markaları gibi, trendleri takip etmeli ve not almalı.

Yakın tarihli bir CAPA Live etkinliğinde, Avustralya Melborne Üniversitesi’nde tüketici psikoloğu olan Brent Coker, tüketicilerin yüzde 66’sının ve özellikle de Y kuşağının, bir markanın sosyal konulardaki duruşuna paralel olarak tüketicilerin satın alma davranışının etkilendiğini tartıştı.

2-Temelleri sallama

Pandemi, akıl sağlığı ile refahı üzerinde bir ışık tuttu böylece birçok tüketiciyi iş-yaşam dengesini incelemeye başladı. “Sarsılan ve karıştırılan” eğilim, tüketicilerin salgın döneminde nasıl dirençli olduklarını ve gelecekte önceliklerinin nasıl farklı olabileceğini anlatıyor.

Örneğin, bazı havayolu yöneticileri tam bir toparlanma beklediği iş seyahatlerinin pandemi öncesi seviyelere çıkıp çıkmayacağına karar verdi. Ancak seyahat yönetimi topluluğu şimdiden yolcuların bakımı ve refahına daha fazla önem veriyor.

Seyahat endüstrisi danışmanı ve eski kruvaziyer satış direktörü Denella Ri’chard, Zoom’un hayatımızda artık büyük bir yeri olduğunu belirtirken, artık kişiler aile zamanına otel puanları ile uçuş millerinden çok değer verdiğinin altını çiziyor.

Ri’chard konuşmasına şöyle devam ediyor: Kurumsal dünyadaki birkaç arkadaşımla konuştum, çoğu Zoom aracılığıyla yapılabilecek bir toplantı için evlerinin konforunu ve sağlık güvenliğini riske atmaya hazır değil. Çoğu kişi, Zoom toplantılarının uzun süren, sıkıcı, yüz yüze toplantılarda uyanık kalmaya çalışmakla uğraşmadan, daha verimli ve etkili hale geldiğini bildiriyor.

Ri’chard, yakın zamandaki Zoom toplantılarının,  ticaret fuarına göre daha fazla insanla iletişim kurmasını sağladığını ekliyor.

3- Harcama kalıpları

Tüketiciler 2020’nin büyük bir kısmında evde kaldı ve çoğu para biriktirdi. Bazıları bunun eğlence amaçlı seyahat için daha büyük bir talebe yol açacağına inanıyor.

Hilton’un başkanı ve CEO’su Chris Nassetta, yakın zamanda yapılan bir Hilton kazanç çağrısında, ABD’deki kişisel tasarruf oranının 2020’de neredeyse ikiye katlanarak 2,9 trilyon dolara çıktığını söyledi.

Ri’chard tasarrufların seyahat endüstrisine fayda sağladığını söylüyor. “İnsanlar hesaplarını kontrol edince şaşırıyorlar, çünkü normal zamanda restoranda harcanacak olan 50 dolarlarının hala ceplerinde olduğunu görüyorlar. Havayolları, oteller ve kruvaziyer hatları, aylardır görmedikleri bir rezervasyon dalgalanması yaşıyor. İnsanlar gitmeye hazır! Hayatlarını yeniden değerlendiriyorlar. 2020’de çok fazla kayıp yaşadılar ve dışarı çıkıp yaşamaya hazırlar.”

Bu trende “Düşünceli Tasarrufçular” adını veren Euromonitor, şirketlerin şimdi al sonra öde hizmetleriyle yanıt verdiğini söylüyor. Pandemiden önce seyahat endüstrisinde hali hazırda görülebilen bu tür hizmetlerin bir kısmı ilerleme kaydetti.

Örneğin “Şimdi Uç Sonra Öde” ile esnek ödeme seçenekleri için 35 milyon Pound’luk fon sağlanırken, geçen Mayıs ayında Uplift hizmetleri için 68 milyon dolarlık kredi limiti belirlendi. Ocak ayında,  “şimdi al-sonra öde” hizmeti olan Affirm, hisse fiyatının ilk halka arz fiyatına göre yüzde 100 artmasıyla halka açık piyasalarda görücüye çıktı. Bidroom, eDreams, CitizenM ve şimdi Tripadvisor gibi şirketlerin kullanıcı sayıları gün geçtikçe artıyor.

4- Hibrit dünya

Sanal turlar ve deneyimler trendi, tüketicilerin ceplerine fiziksel seyahatten daha iyi gelecek. Bu sahaya giren Amazon gibi şirketler ve canlı yayın teknolojilerinin artan popülaritesi de bu trendi ateşlemeye yardımcı olabilir.

Oteller de dijital hizmetlerle neredeyse bir olan fiziksel dünyaya, hızlı bir şekilde adapte oldu. Accor, yüde 50 hisseye sahip olduğu Wojo ile yaptığı ortaklıkla otellerinde, çalışma alanları yaratıyor.

5- Zamanla oynama

Euromonitor tarafından  “Zamanla oynama” şeklinde dillendirilen trend, Airbnb dahil birçok şirket ile seyahatlerde etki yarattı. Çünkü dijital göçebelerin yanı sıra iş ve tatil seyahatlerini birleştirmek isteyen gezginlerdeki artışı işaret etti.

 

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu