Tatbikatın deniz safhası başarıyla icra edildi

Şehit Teğmen Caner Gönyeli 2022 Arama Kurtarma Tatbikatı’nın ikinci safhası olan deniz safhası bugün Doğu Akdeniz’de, Gazimağusa açıklarında başarıyla icra edildi…

 

Türkiye ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin askeri ve sivil arama kurtarma unsurları tarafından müşterek icra edilen deniz tatbikatı, Sahil Güvenlik Komutanlığına ait TCSG Yaşam isimli korvet gemisinden izlendi…

 

Şehit Teğmen Caner Gönyeli 2022 Arama Kurtarma Tatbikatı’nın deniz safhası Doğu Akdeniz’de, Gazimağusa açıklarında başarıyla icra edildi

 

Tatbikat, Sahil Güvenlik Konutanlığı’nın TCSG Yaşam isimli korvet gemisinden izlendi.

 

Tatbikatı, Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, Cumhuriyet Meclisi Başkanı Zorlu Töre, yerli ve yabancı gözlemciler ile Şehit Teğmen Caner Gönyeli’nin ailesi ve çok sayıda basın mensubu izledi.

 

Tatbikatın ilk senaryosunda Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti karasuları dışında, Türk Arama Kurtarma Bölgesi’nde, içerisinde çok sayıda düzensiz göçmen bulunan bir kuru yük gemisi ile ticari geminin çarpışması nedeniyle gemiler tarafından yardım çağrısı yapıldı.

 

Bunun üzerine tatbikat çerçevesinde Arama Kurtarma Koordinasyon Merkezi tarafından bölgeye; 2 sahil güvenlik korveti, 4 sahil güvenlik botu, 1 sahil güvenlik arama kurtarma uçağı ve 3 sahil güvenlik helikopteri sevk edildi.

 

Senaryo gereği deniz üzerinde ve lastik bot içerisinde bulunan kazazedeler tespit edilerek yüzer sedye metotlarıyla kurtarılarak Sahil Güvenlik Arama Kurtarma Gemisine intikal ettirildi.

 

 

Öte yandan tatbikatta Sahil Güvenlik uçağı tarafından atılan “sar” kitinde ve şişme lastik botta bulunan kazazedeler de Sahil Güvenlik Arama Kurtarma Gemisi hızlı kurtarma botları ile kurtarılarak müdahalelerinin yapılması amacıyla Sahil Güvenlik Arama Kurtarma Gemisine intikal ettirildiler.

 

Paraşütle denizdeki bir kazazede kurtarılırken, düzensiz göçmenleri taşıyan kuru yük gemisinin kaçışı engellenerek, gemide çıkan yangına müdahale edilip, mürettebat ve düzensiz göçmenler gemiden tahliye edilerek ilk senaryo tamamlandı.

 

İkinci senaryo kapsamında bir ticari gemi ile akaryakıt tankerinin çarpışması sonucu denize düşen kazazedeler kurtarılarak ambulans helikopterle Gazimağusa Devlet Gastanesine sevk edilirken , akaryakıtın denize yayılmasını önlemek amacıyla denize bariyer döşenerek senaryo sonlandırıldı.

 

Türkiye Cumhuriyeti Sahil Güvenlik Kuvvetleri Komutanı Tümamiral Ahmet Kendir tatbikat sonrası basın açıklaması yaparak, 1974’de Kıbrıs Barış Harekatında şehit olan ve tatbikata ismini veren Şehit Teğmen Caner Gönyeli’yi ve tüm şehitleri minnet ve rahmetle andı.

 

Tatbikatın, denizde ve karada ortaya çikabilecek arama kurtarma ihtiyaçlarını tespit etmek, her iki ülkenin arama kurtarma teşkilat ve unsurlarının eğitim seviyesi ile karşılıklı koordinasyon ve işbirliğini geliştirmeyi amaçladığını dile getiren Kendir, tatbikatın bir karada iki de denizde olmak üzere üç farklı senaryodan oluştuğunu söyledi.

 

Tatbikatda Türkiye Cumhuriyeti’nden 1 fîrkateyn, 2 sahil güvenlik korveti, 4 sahil güvenlik botu, 5 helikopter, 2 uçak, 1 insansız hava aracı, 1 sahil güvenlik özel harekat timi ile 1 dalış emniyet ve arama kurtarma timi katıldığını belirten Kendir, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nden ise: 3 sahil güvenlik botu, 2 helikopter, 2 kıyı emniyet botu, 1 römorkör ve 1 arama kurtarma birliğinin iştirak ettiğini dile getirdi.

 

Tatbikatla her türlü deniz ve hava şartlarında 24 saat süre ile arama kurtarma faaliyetlerinin Türkiye ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti tarafından koordineli bir şekilde ve karşılıklı işbirliği içinde başarıyla icra edilebileceğinin ulusal ve ulaslararası kamuoyuna bir kez daha gösterildiğini vurgulayan Kendir, Türkiye Cumhuriyeti’nin arama kurtarma gerekecek her durumda Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’ni desteklemeye ve karşılıklı işbirliğini artırmaya devam edecektir dedi.

 

Cumhuriyet Meclisi Başkanı Zorlu Töre de tatbikat sonrası yaptigi konusmada, tatbikatın gurur ve geleceğe güven verdigini belirtti.

 

Kıbrıs Rum kesiminin tatbikattan ders alması ve silahlanmaya son vermesi gerektigini ifade eden Töre,  Türk Silahlı Kuvvetleri’nin karşısında başarılı olamayacaklarını vurguladı.

 

Cumhurbaşkanı Ersin Tatar da tatbikatla ilgili değerlendirmede bulundu.

 

Tatar, tatbikatla Doğu Akdeniz’de Türkiye Cumhuriyeti ile Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin işbirligi içinde, deniz yetki alanları ile ekonomik münhasır bölgede farklı olaylara müdahale etme imkanlarınının gözler önüne serildiğini söyledi.

 

Tatbikat senaryolarıyla can kurtarma yöntemleri ve ekipmanlarının ciddi anlamda gözlemlendigini belirten Tatar, tatbikatın başarısının denizlerdeki hakimiyeti gösterdigini söyledi.

 

Türkiye Cumhuriyeti İç İşleri Bakanlığı,  Sahil Güvenlik Komutanlığı,  Güvenlik Kuvvetleri Komutanlığı ile Kıbrıs Türk Barış Kuvvetleri Komutanlığına teşekkür eden Cumhurbaşkanı Tatar, Türkiye Cumhuriyeti ile Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin işbirliğinin ònemine vurgu yaptı.

 

Tatar “Barışın sürmesi icin  elimizden geleni yapıyoruz,  mavi vatanda denizlerde hidrokarbon arayışlarında olsun çesitli farkli egemenlik alanimizda yapilan calismalarin bizler icin ne kadar değerli ve önemli olduğunu hep birlikte gördük, ama önemli olan KKTC ile TC isbirligi icerisinde buralarda nelerin başarilabilecegini hep birlikte izledik” ifadelerini kullandı.

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu