Turizmde Sonbahardan Umutluyuz

KITOB Başkanı Çağıner, yaz sezonunda otelcilik sektörünün ciddi anlamda düzelmeye başladığını, ancak pandemi nedeniyle 2019 yılındaki doluluk oranına ulaşılamadığını söyledi:

Ülkemizde Koronavirüs salgınının ortaya çıkmasından sonra turizm sektörü de “yerle yeksan” oldu. Salgın yüzünden ülkede ilk kez “tam kapanma” veya “kısmi kapanma” uygulamaları hayatımıza girdi. Bu da birçok otelin müşteri alamamasına, çalışanların da işsiz kalmasına neden oldu.

Özellikle ülkenin lokomotif sektörü olarak tanımlanan turizmdeki dibe vuruş, turizmden beslenen diğer sektörleri de olumsuz etkiledi. Tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de aşılanmaya önem verilmesiyle turizm sektörünün yanı sıra ülke ekonomisi de canlanmaya başladı. Ancak aşılama çalışmalarına rağmen ülkeye giriş kriterleri kapsamında uygulanan seyahat kısıtlamaları, bu yaz döneminde de dış turizmin istenilen düzeyde olmasına yeterli olmadı.

Kıbrıs Türk Otelciler Birliği (KITOB) Başkanı Dimağ Çağıner, yaz sezonunda otelcilik sektörünün ciddi anlamda düzelmeye başladığını, ancak pandemi nedeniyle 2019 yılındaki doluluk oranına ulaşılamadığını söyledi. Çağıner, pandeminin her sektörde olduğu gibi turizmi de olumsuz etkilediğini belirterek, dünyada aşılanmanın başlamasıyla turizmin yeniden canlandığını ifade etti.

“Ülkeye girişte PCR testi istenmesi Avrupalı turistlerin gelişini zorlaştırıyor” Çağıner, Türkiye’den uçak sefer sayılarının artmasıyla çift aşılı kişilerin ülkeye gelmeye başladığını, ancak giriş kriterleri yüzünden Avrupa’dan (Türkiye üzeriden) Ercan Havaalanı’na gelen turist sayısının istenilen düzeyde olmadığını dile getirdi. Çağıner, Avrupa’dan ülkemize gelen turistlerin yüzde 95’inin Larnaka Havaalanı’nı kullandığını kaydetti. Özellikle Larnaka’dan giriş yapan çift aşılı turistlerin hiçbir teste ihtiyaç duymadan Güney Kıbrıs’a giriş yapabildiğini, ancak KKTC’ye girişte PCR testi istenmesinin Avrupalı turistlerin gelişini zorlaştırdığını belirtti. Giriş kriterlerinin en çok küçük çaplı aile işletmelerini olumsuz etkilediğini söyleyen Çağıner, bu yıl otellerin yüzde 100 doluluk oranında olmasa da yeterli miktarda turist ağırlayabildiğini ifade etti.

“Ekim ve kasım aylarında turist sayısının yükselmesini bekliyoruz” Sonbahar ve kış döneminde Avrupa’dan gelecek turistler için giriş kriterlerinde düzenleme yapılması gerektiğini kaydeden Çağıner, “Ülkemizde ekim ve kasım ayları sıcak olduğu için turist sayısının yükselmesini bekliyoruz” dedi. Türkiye’den gelecek olan turistler içinse sefer sayılarının artırılmasının maliyetleri düşüreceğini anlatan Çağıner, bu sayede oradan gelen turistlerin de artacağını düşündüklerini söyledi.

Çağıner, sonbahar ve kış dönemini, 2019 yılındaki doluluk oranı kadar olmasa da, 2020 yılından daha iyi geçirmeyi umduklarını belirtti.

Kaynak : Kıbrıs Gazetesi

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu