Türkiye’de PCR Test Merkezine Sahip Havalimanları

RT-PCR (Reserve Transcription Polymerase Chain Reaction) Testi, hepimizin hayatına yeni ama en etkili bir şekilde giren yeni tip koronavirüs COVID-19’u tespit etmek için uygulanıyor. Bu testi yaptıran yolcular, birçok Avrupa ülkesine girerken veya yurt dışından Türkiye’ye dönerken karantina gibi bazı kısıtlayıcı önlemlere tabi tutulmalarının önüne geçebiliyor. Uçakla seyahat edecekler için Türkiye’de bulunan PCR test merkezine sahip havalimanlarını bilmek bir hali önem taşıyor.

Bu havalimanlarına geçmeden önce PCR test uygulamasına dair önemli bilgilere yer vermenin faydalı olduğunu düşünüyorum. PCR testi, varış destinasyonunuza yani gideceğiniz ülkenin giriş şartlarına göre zorunlu olabiliyor. Bu nedenle gideceğiniz ülkeye giriş yapmak için o ülkede yürürlükte olan uygulamalara önceden göz atmanızı, ayrıntılı araştırma yapmanızı öneriyorum.

Hazırlık aşamanızı en güncel ve doğru bilgileri eksiksiz bir şekilde tamamlamanız ardından PCR testinizi konakladığınız veya konaklayacağınız tesiste bulunan sağlık merkezlerinde, ayrıca test yapmak için yetkilendirilmiş halk sağlığı laboratuvarlarında yaptırabilirsiniz. (Türk vatandaşlarına ve yabancı uyruklu misafirler) Ama eğer herhangi bir devlet hastanesinde veya özel hastanede test yaptırmak isterseniz, gideceğiniz hastaneyi önceden arayarak konuyla ilgili bilgi almanızı öneririm. Ayrıca test ücreti ve sonuçları teslim alma süresi testi uygulayan merkeze göre değişiklik gösterebiliyor.

Size en yakın test merkezini Covid test merkezleri tam liste başlıklı haberimizden öğrenebilirsiniz.

Bu seçeneklerin yanı sıra, Türkiye’deki Antalya, İzmir, Dalaman ve Bodrum gibi şehirlerde yer alan büyük havalimanları, Türk otoriteleriyle iş birliği içerisinde Türkiye’den yurt dışına gidecek olan veya yurt dışından gelen misafirlere PCR testi imkânı sunuyor. Ancak sınırlı günlük test kapasitesi nedeniyle, havalimanlarında bekleme süreleri değişiklik gösterebiliyor.

Bu noktada ülkelerin aldığı kararlara bağlı olarak, gidiş veya varış havalimanlarında ateş ölçümü, PCR testi gibi sağlık kontrolleri veya gittiğiniz destinasyonda karantinaya tabi tutulmanızın mümkün olduğunu tekrardan hatırlatmış olayım.

ÖNEMLİ BİLGİLER

  • Uçakla seyahat edecekseniz; PCR testi uygulanırken, başvuru formunu, uçak biletinizi veya rezervasyonunuz olduğunu gösteren belgeyi, kimliğinizi veya pasaportunuzu ve ödeme yaptığınızı gösteren belgeyi sunmanız gerekiyor.
  • PCR testi ücretinin yolcu tarafından karşılanması gerekiyor. Ücret vergiler dâhil 30 € /220 TL’dir. Ödeme havaalanında geçerli bir kredi kartıyla veya Halk Sağlığı Genel Müdürlüğü’nün banka hesabına (IBAN TR70 0001 2009 4520 0005 0000 41) yatırılarak yapılabilir. Banka hesabına yapılan ödemeler için ödeme makbuzu alınması gerekmektedir. Nakit ödeme kabul edilmemektedir.
  • Testin laboratuvarda değerlendirme süreci en az 6 saat sürmektedir. Ancak sonuçların alınma süresi başvuru sayısına göre değişiklik gösterebilir. Almanya’ya seyahat edecek yolcular için uçuşlarından en az 48 saat önce test için başvuru yapılması gerekmektedir. Diğer ülkeler içinse en az 72 saat önceden başvuru yapılması önem taşımaktadır. Test merkezi, uçuşlarına 24 saatten az süre kalmış olan yolcuların başvurularını kabul etmeyecektir.
  • Test merkezinden sonucunuzu çıktı olarak alabilirsiniz. Ek olarak e-posta yoluyla veya https://enabiz.gov.tr/ üzerinden pasaport numaranızın son 4 hanesini ve barkod numarasını girerek sonuçlarınızı görüntüleyebilirsiniz. Sonuçları İngilizce olarak alabilirsiniz.
  • PCR test sonucu pozitif çıkan yolcuların 14 gün boyunca karantina uygulamasına tabi tutulmaları gerekmektedir. Türkiye’de bulunan pandemi hastanelerinde tedavi olabilirsiniz. Yabancı uyruklu yolcuların onayları alınarak COVID-19 tedavilerine başlanmaktadır. 14 günün sonunca yeniden PCR testi yapılarak testin negatif çıkması durumunda yolcular yurt dışına seyahat edebilecektir.
  • Türk vatandaşları için COVID-19 tedavisi ücretsizdir. Yabancı uyruklu hastalar ilgili tedavi giderleri için ücret ödeyeceklerdir. Bu nedenle seyahat sağlık sigortanızın bu tedaviyi kapsayıp kapsamadığını önceden kontrol etmelisiniz.

PCR test merkezine sahip bazı önemli havalimanları

Havalimanı           Test merkezinin bulunduğu alan         Açılış saatleri          Ücret 

Antalya             Dış Hatlar Terminal 1 Gelen Yolcu Çıkış Kapısı         7/24                220 TL
İzmir                         Dış Hatlar Gidiş Terminali                             7/24                220 TL
Dalaman                           Gidiş Terminali                                     7/24                220 TL
Bodrum                     Dış Hatlar Gidiş Terminali                             7/24                220 TL

ÜLKELERE GİRİŞ KOŞULLARIYLA İLGİLİ HABERLERİMİZ

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu