Uçak Bilet Fiyatları Cep Yakıyor!

Çok pahalı ve zahmetli hale gelen uçak seyahatleri, alım gücü günden güne düşen vatandaşları çaresizlikle baş başa bırakıyor. Türkiye’nin herhangi bir iline gidiş -dönüş uçak bileti almanın maliyeti 4 bin 500 TL’yi bulabiliyor.

HEM PAHALI, HEM ZAHMETLİ…. Türkiye’den KKTC’ye, KKTC’den de Türkiye’ye uçmak artık çok pahalı ve zahmetli. Birçok uçuş, İstanbul aktarmalı. KKTC’den İstanbul’a uçak bileti fiyatları 345 TL ile 2 bin 401 TL arasında değişirken, İstanbul’dan KKTC’ye seyahat 364 TL ile 2 bin 415 TL arasında. Ülkemizden Ankara veya İzmir’e İstanbul aktarmalı gitmenin maliyeti ise 750 TL ile 2 bin 245 arası değişim gösteriyor. Bu illerden ülkemize yine aktarmalı uçuş fiyatı da 508 TL ile 2 bin 245 TL arası “BİLET FİYATLARINDA ÜST LİMİT BELİRLENMELİ”…

KITSAB Başkanı Orhan Tolun, uçak bilet fiyatlarının yüksek olmasını, uçuşların sadece İstanbul’dan gerçekleşmesine, talep azlığına, fiyatlarda üst limit belirlenmemesine ve tekelciliğe bağladı ve fiyatların düşmesi için en başta yapılması gerekenin, fiyatlarda bir üst limit belirlemesi olduğunu vurguladı. Bulaşıcı Hastalıklar Üst Komitesi’nin belirlediği şartlarda normal seferler serbest bırakılmalı” diyen Tolun, ülkemize sadece İstanbul’dan değil, eskisi gibi Türkiye’nin diğer illerinden direkt uçuş yapılmasını sağlamanın gerekli olduğuna dikkat çekti Koronavirüs nedeniyle birçok ülkede olduğu gibi ülkemizde de kısıtlanan uçak sefer sayılarının, uçak bileti fiyatlarının yükselmesine sebep olduğu belirtiliyor.

Halen iki hava yolu şirketinin hizmet verdiği ülkemize, İstanbul dışından gelen uçak yok. Zorunlu olarak ülke dışına çıkmak zorunda kalanlar biletlerin pahalılığından yakınırken, Türkiye’nin İstanbul dışında diğer illerine direkt uçuş olmamasını eleştiriyor. Bugünlerde Türkiye’nin herhangi bir iline gidiş dönüş uçak bileti almanın maliyeti 4 bin 500 TL’yi bulabiliyor. Kıbrıs Türk Seyahat Acenteleri Birliği (KITSAB) Başkanı Orhan Tolun, KIBRIS’a konuşarak, ülkemize, İstanbul dışından uçuş olmaması, pandemiden dolayı talep azlığı ve normal uçuşların serbest bırakılmama gibi sebeplerle uçak bileti fiyatlarının bu derece arttığına dikkat çekti.

Tolun, acentelerin tüm bu sebeplerden dolayı önünü göremediğini söyleyerek, bilet fiyatların ucuzlatılması için en başta yapılması gerekenin fiyatlarda bir üst limit belirlemesi olduğunu vurguladı. İstanbul’a tek yön bilet 2 bin 400 TL’yi bulabiliyor İstanbul’a gidecek ve gelecek olanlar sadece iki hava yolu şirketinden yararlanabiliyor.   Bu şirketlerin fiyatlarına bakıldığında, bilet fiyatlarının cep yaktığını görüyoruz. İstanbul’a 24-25 ve 26 Mart tarihlerinde gitmenin fiyatı 345 TL ile 2 bin 401 TL arası değişiyor. Bazı günler 708 TL’ye kesebileceğiniz İstanbul’a gidiş tek yön uçak bileti, bazı günler 380 TL, bazen de 2 bin 401 TL’ye mal olabiliyor.

İstanbul’dan ülkemize dönüş ise 28 Mart ile 3 Nisan tarihleri aralığındaki fiyatlara bakıldığında, güne ve havayolları şirketine bağlı olarak 364 TL ile  2 bin 415 TL arasında değişiyor. Ankara’ya gidiş dönüş 4 bin 472 TL’ye bilet var Herhangi bir nedenden Ankara’ya gitmek isteyenler için uçak bilet fiyatlarının durumu daha da vahim.

Fiyatlar İstanbul biletlerine oranla çok daha pahalı. Öte yandan Ankara’ya gidecek yolcular artık eskiden olduğu gibi direkt uçuşla 47 ya da 50 dakikada değil, aktarmalı uçuşla bekleme süresi ile birlikte 5 veya 8 saatte, bazen de daha fazla bir sürede gidebiliyor.

24 Mart ile 27 Mart tarihleri aralığında Ercan Havalimanı’ndan İstanbul aktarmalı Ankara Esenboğa Havalimanı’na gitmek, hava yolu şirketine ve gününe göre 750 TL ile 2 bin 245 TL arasında değişiyor. Ankara’dan dönüş fiyatlarına baktığımızda ise 1 ve 2 Nisan tarihlerinde KKTC’ye dönmek isteyen 513 TL ile 2 bin 245 TL arası uçak bileti fiyatını gözden çıkarmalı.

Örnek vermek gerekirse bir hava yolu şirketinden Ankara Esenboğa Havalimanı’na aktarmalı 27 Mart gidişli ve Ercan Havalimanı’na 1 Nisan dönüşlü biletin fiyatı 4 bin 472 TL’yi bulabiliyor. İzmir’e gitmek de çok pahalı İzmir Adnan Menderes Havalimanı’na uçmanın da Ankara Esenboğa Havalimanı’na uçmaktan fiyat ve zaman dilimi olarak pek bir farkı yok. Yine aktarmalı uçuşlarla saatlerce uçup, saatlerce beklemek gerekiyor.

Ercan Havalimanı’ndan İstanbul aktarmalı Adnan Menderes Havalimanı’na gitmek 24 Mart ile 26 Mart tarihleri aralığında 750 TL ile 2 bin 245 TL arası değişiyor. 1 ve 2 Nisan tarihlerinde Adnan Menderes Havalimanı’ndan, Ercan Havalimanı’na gelmek ise 508 ile 2 bin 243 TL arasında. İzmir’e gidiş dönüş uçak bileti fiyatı aynı Ankara’ya gidiş dönüş bilet fiyatı gibi 4 bin 472 TL’yi bulabiliyor.

Tolun: Direkt uçuşların olmaması ve talep azlığı fiyatları artırdı Kıbrıs Türk Seyahat Acenteleri Birliği (KITSAB) Başkanı Orhan Tolun, ülkemize şu anda 2 gidiş, 2 geliş sefer düzenlendiğini belirterek, uçak biletlerinin yüksek fiyatlarına dikkat çekti. Sefer düzenleyen sadece iki havayolu şirketi olduğunun altını çizen Tolun, uçak biletlerini bu derece pahalı olmasının bir sebebinin de sadece İstanbul’dan direkt uçuş olmasından kaynaklandığını belirtti.

Tolun, Türkiye’nin Ankara, İzmir, Adana gibi diğer illerinden ülkemize gelmek isteyenler veya ülkemizden bu illere gitmek isteyenlerin İstanbul aktarmalı uçmak zorunda kalmasından dolayı fiyatların arttığına vurgu yaptı. Öte yandan Koronavirüs sebebi ile talebin azalmasının da fiyatların artmasına bir diğer sebep olduğunu söyleyen Tolun, hem pandeminin yarattığı korku, hem de karantina sebebi ile birçok kişinin seyahat etmeyi istemediğini kaydetti.

“Fiyatların yüksek olmasının bir diğer sebebi ise havayolları şirketinin neredeyse tekel olması” diyen Tolun, Kıbrıs Türk Hava Yolları battığından bu yana fiyatların hep arttığını örnek gösterdi. “Biletlerde üst fiyat limiti belirlenmeli” Tolun, acentelerin tüm bu sebeplerden dolayı önünü göremediğini söyleyerek, bilet fiyatların ucuzlatılması için en başta yapılması gerekenin fiyatlarda bir üst limit belirlemesi olduğunu vurguladı.

Bunların yanında “Bulaşıcı Hastalıklar Üst Komitesi’nin belirlediği şartlarda normal seferler serbest bırakılmalı” diyen Tolun, gerek ev karantinası, gerekse çift aşı zorunluluğu ile uçuşların serbest bırakılması gerektiğini savundu. Tolun, diğer önemli bir noktanın da ülkemize sadece İstanbul’dan değil, eskisi gibi Ankara, İzmir, Adana ve bunlar gibi Türkiye’nin diğer illerinden direkt uçuş olmasını sağlamanın da gerekli olduğuna dikkat çekti.

Kaynak : Kıbrıs Gazetesi

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu