Ülkeye Turist Gelmesini Sağlamalıyız

Turizm sektörü, alınan kararlar ve uygulamalar sonrasında gelinen durumdan mutlu değil. Otelciler ve acente sahipleri, acil çözüm bekliyor:

GÜRTUNÇ: OTELLERİN DOLULUK ORANI YÜZDE 10…

KITOB Yönetim Kurulu Üyesi Umut Gürtunç, “Turizmi istiyor muyuz, istemiyor muyuz, önce ona karar vermemiz lazım” dedi. Bafra’da birkaç tesisin hafta sonları iç turizme hitap ettiğini belirten Gürtunç, Avrupa’dan gelen turiste hitap eden otellerin doluluk oranlarının yüzde 10 olduğunu kaydetti.

TOLUN: ACENTELER BATAĞA SAPLANDI…

KITSAB Yönetim Kurulu Başkanı Orhan Tolun, acentelerin gitgide batağa saplandığını, birçoğunun kapattığını, kira ve banka borçlarını ödeyemez duruma geldiğini ifade etti. Tolun, sürekli değişen Bulaşıcı Hastalıklar Üst Kurulu kararlarının da turizm açısından dezavantaj olduğunun altını çizerek, değişen kararlarla hiçbir acentenin 1-2 ay sonrasını planlayamadığını aktardı.

Turizmciler, yurt dışından ülkeye turist getirmek için bir an önce planlama ve girişim yapılması gerektiğini söyledi. Kıbrıs Türk Otelciler Birliği (KITOB) Yönetim Kurulu Üyesi Umut Gürtunç, her ne kadar turizmde açılım yapıldığı iddia edilse de turizmin kapalı olduğunu belirterek, sektörü canlandıracak, ülkeye turist gelmesini sağlayacak ve gerçek açılım denebilecek koşulların sağlanması gerektiğini belirtti.

Kıbrıs Türk Turizm ve Seyahat Acenteleri Birliği (KITSAB) Yönetim Kurulu Başkanı Orhan Tolun da, 2020 yılının Mart ayından bugüne kapalı olduklarını, iş yapamadıklarını belirterek, günden güne daha kötüye gittiklerini ifade etti. Gürtunç: Rekabet edebilirliği sağlamak lazım Kıbrıs Türk Otelciler Birliği (KITOB) Yönetim Kurulu Üyesi Umut Gürtunç, her ne kadar turizmde açılım yapıldığı iddia edilse de, turizmin kapalı olduğunu belirtti. Gürtunç, Güney Kıbrıs’ın ülkeleri renklendirse bile çift aşı ile ülkeye gelenlerde koşul aramadığına dikkat çekti; ülkemizde ise her renk için farklı koşullar arandığının altını çizdi.

Almanya’dan acente sahiplerinin ülkeye gelerek temaslarda bulunduğunu anlatan Gürtunç, bu kişilerden gelişte PCR istendiğini, dönüşte de yine PCR yaptırmak zorunda kaldıklarını, ama Almanya’nın girişte kendi ülke vatandaşından PCR istemediğini, gelenlerin de şaşırdığını söyledi. Birçok ülkede giriş çıkışlarda PCR aranmadığını, PCR’ın diğer ülkelerde 100 ile 150 Euro şeklinde değişen fiyatları olduğunu belirten Gürtunç, “Biz gelişte turistten 100-150 Euro’luk PCR istiyoruz.

Dönüşte de onlara PCR yapıyoruz. Bu şartlarda turist ülkemize gelmez” ifadesini kullandı. “Turist gelsin istiyorsanız, turiste uygun koşullar getirmelisiniz” diyen Gürtunç, bu konuda rekabet ettikleri ülkelerdeki giriş kriterlerine bakılması ve ona göre kararlar alınması gerektiğini kaydetti. Gürtunç, ülke olarak zaten ulaşımda dezavantaja sahip olduğumuza vurgu yaparak, “Bilet fiyatları ile de turistin gelmesini daha da imkansızlaştırıyoruz” dedi. Rekabet edebilecek koşullar sağlanması gerektiğinin altını çizen Gürtunç, Güney Kıbrıs’ta koşullar neyse bizde de aynı koşulların uygulanması gerektiğine işaret etti. Gürtunç, otellerin boş olduğuna dikkat çekerek, Bafra’da bir iki tesisin hafta sonları iç turizme hitap ettiğini söyleyerek, Avrupa’dan gelen turiste hitap eden otellerin doluluklarının yüzde 10 olduğunu kaydetti. İç piyasadan bazı otellerin yararlandığını ama sadece iç piyasa ile turizmin yürümediğini ifade eden Gürtunç, “Otellerimizin 600-700 odası var, yerli halk ile kapasite yarı yarıya bile dolmaz” şeklinde konuştu.

Kendilerine yüzde 60 aşılama tamamlandığında ülkenin açılacağının söylendiğini belirten Gürtunç, 1.5 ayda gelen onca aşı ile yüzde 60 aşılanmanın tamamlanmış olması gerektiğini, beklenti içinde olduklarını vurguladı. Gürtunç, “Turizmi istiyor muyuz, istemiyor muyuz, önce ona karar vermemiz lazım” diyerek, rekabet edebilecekleri ülkelerin hangi pazardan pay alabiliriz diye canla başla çalıştıklarını söyledi. Tolun: Acenteler gittikçe batağa saplanıyor Kıbrıs Türk Turizm ve Seyahat Acenteleri Birliği (KITSAB) Yönetim Kurulu Başkanı Orhan Tolun,  2020 yılının Mart ayından bugüne kapalı olduklarını ve iş yapamadıklarını belirterek, günden güne daha kötüye gittiklerini söyledi. Tolun, büyük ölçüde ofislerini kapattıklarını vurgulayarak, “Kiralarını ve banka borçlarını ödeyemeyen acenteciler mahkemelere düşmeye başladı” dedi.

Mart 2020’den bu güne iş yapmadıklarını söyleyen Tolun, 2021 için de umutlarının olmadığını vurguladı. “Acenteler gittikçe batağa saplanıyor” diyen Tolun, devletten de hiçbir destek almadıklarına dikkat çekti. Tolun, Güney Kıbrıs’ta turizm çalışanlarına maaşlarının 3’te 2’sinin devlet tarafından ödendiğine işaret ederek, pandemi döneminde devlet tarafından ödenen sigorta ve ihtiyat sandığının acentelere çok bir katkı sağlamadığını, çünkü desteğin çalışanla sınırlandırıldığını kaydetti.

Tolun, bin 200 acente çalışanının sadece 400’ünün yatırım desteğinden yararlanabildiğine dikkat çekerek, acentelerin birçoğunun aile şirketi olduğuna ve ailelerin çalıştığına vurgu yaptı. “2020’de bittik, 2021’i de kaybettik, 2022’den umudumuz yok” Bayramda getirilen turist sayısına dikkat çeken Tolun, her bayramda otellerde konaklayan turistin yüzde 75’ini acentelerin, yüzde 25’ini ise otellerin getirdiğini, geçtiğimiz bayramda acentelerin kimseyi getiremediğine vurgu yaptı.

Tolun, bu uçak bilet fiyatları ile turistin ülkeye zaten gelmeyeceğini ifade ederek, seferlerin artırılmadığını belirtti. “Uçak bileti fiyatlarında üst sınır belirlemek şart” diyen Tolun, bir uçak biletinin 37 Euro yani 450 TL vergisi olduğunu ifade etti. Tolun, sürekli değişen Bulaşıcı Hastalıklar Üst Kurulu kararlarının da turizm açısından dezavantaj olduğunun altını çizerek, değişen kararlarla hiçbir acentenin 1-2 ay sonrayı planlayamadığını aktardı. Değişen aşı sonrası 14 gün bekleme kararının kafa karışıklıklarına sebep olduğunu, geçtiğimiz gün 22 turistin bu sebeple ülkeye giremeyerek geri gönderildiğini söyleyen Tolun, kapalı devre turizminin de ansızın iptal edildiğini hatırlattı. Güney Kıbrıs’ın 3 ayda bir karar yenilediğini ve böylelikle plan program yapılabildiğine vurgu yapan Tolun, Güney’in başka, Kuzey’in başka kararlar aldığını belirtti.

Tolun, turizm fonundaki paranın maliyeye gittiğinden yakınarak, müzelerin ne gün açık olduğunun önceden belli olmaması ve saat 14.00’e kadar açık olması sebebi ile Güney’den turist getirip günü birlik tur düzenleyemediklerine dikkat çekti. Tolun, “2020’de bittik, 2021’i de kaybettik, 2022’den umudumuz yok” diyerek sözlerini tamamladı.

Kaynak : Kıbrıs Gazetesi

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu