Yüksel Türemez: Şartlı Krediler Acentalara İlaç Olmadı

Pandemi sonrasında Türkiye genelinde turizmcilerin yaşadıklarını, sıkıntılarını ve beklentilerini ele aldığımız dosya konumuzun üçüncü konuğu TÜRSAB İstanbul Boğaziçi Bölge Temsil Kurulu Başkanı Yüksel Türemez… 

Akademisyen kimliğiyle de tanınan TÜRSAB İstanbul Boğaziçi BTK Başkanı Yüksel Türemez, ülke ekonomisinin ödemeler dengesi açısından can simidi olan turizm sektörünün çok zor bir süreçten geçtiğine dikkat çekerek; hibe ve kredilerin sektör açısından çok önemli olduğuna; finansman konusunda acil desteklerin gerektiğinin altını çizdi.

Yüksel Türemez; yasa koyucu ve yöneticiler tarafından yeterli finansal desteklerin sağlanmaması durumunda sektörde iflasların, kapanmaların, el değiştirmelerin kaçınılmaz olduğunu belirtti.

ÜLKE EKONOMİSİNİN CAN SİMİDİ TURİZM SEKTÖRÜ

Bölgenizdeki turizm hareketlerinin son durumunu kısaca değerlendirir misiniz?

Pandemi sürecinde Türkiye ve İstanbul turizm hareketinden ciddi bir darbe aldı. Haziran ayından itibaren yeni normalleşme çabalarıyla çok az bir hareket olsa da bu özellikle içinde bulunduğumuz Ağustos ayında da turizm sektörü açısından Rus ve Alman pazarlarından gelen haberler iyi yönde beklenti yaratsa da elimizdeki verilerle bunun da çok yeterli olmadığını görmekteyiz.

Ülkemiz ekonomisinin ödemeler dengesi açısından can simidi olan turizm sektörü benim öngörülerimden özellikle İstanbul ve geneliyle Türkiye açısından bu yıl kayıp bir yıl olacaktır.

Ülkemiz ve Dünyamız salgın dönemiyle çok önemli bir süreçten geçmektedir. Pandemi öncesi dönemlerin tarihe karışacağı bir süreçteyiz. Sağlık faktörü, turist kitlesi için en önemli güvenlik kaygısıdır. Biz Ülke olarak bu konuda ne kadar önlem alsak da Dünya ülkeleri kendi içinde kapandıkları bir dönemde bulunmaktadır. Bugün Avrupa Ülkeleri, Ülkemize yönelik vize işlemlerini ve kısaca giriş kapılarını kapatmış durumdadır. Sınırlarını kapattığı ülkelere ne kadar turist gönderecekleri de üzerinde tartışılması gereken bir konudur.

Pandemi aşısı ve tedavisi bulunana kadar Ülkemizin hak ettiği turist sayısı ve gelirine ulaşmasını kolay görmüyorum.

HOME OFFICE SİSTEMİ YASALAŞTIRILMALI

Zorlu bir süreçten geçiyoruz. Bu süreçte özellikle sektörümüz, seyahat acentalarının kendi içinde pandemi dönemindeki zararlarını en aza indirmek için önlemler almaları gerekmektedir. Tüm dünya da yaygın olarak kullanılan home office sisteminin yasalaşıp seyahat acentalarımız için bir seçenek olarak sunulması önemli olacaktır.

Bugün sektörden birçok seyahat acentası küçülmeye gitmektedir. Bunun sonucunda da kalifiye birçok çalışanın işten çıkarıldığını görmekteyiz. Firma ayakta kalabilmek için bu süreci işletmekte bunun sonucunda da yetişmiş işgücü açıkta kalmaktadır. Kısaca zorlu bir süreç ve İstanbul hak ettiği MICE, kruvaziyer, kültür ve gastronomi gibi turizm kollarından alması gereken payı pandemi sürecinde kaybetmiş görünüyor.

Beklentimiz 2021 yılında pandeminin son bulması ve yeniden kültürler arası diyaloğun, barışın mimarı turizmin ülkemiz topraklarında hak ettiği güce ulaşmasıdır.

Bölgenizdeki otellerin yaklaşık olarak yüzde kaçı açık ve doluluk oranı nedir?

İstanbul’da çok az sayıda otel açık ve doluluk oranları %14 – %15 bandında dolaşmaktadır. 2019 yılında %74 olan doluluk oranının yanında bu seneki oranlar kaybın boyutunu ortaya koymaktadır. Sektörün en önemli beklentisi 2021 yılının pandeminin yenildiği bir yıl olmasıdır. Sektör ancak bu zorlu süreçten salgının bitmesiyle kurtulacaktır.

“ŞARTLI KREDİLER ACENTALARA İLAÇ OLMADI”

Ön plana çıkan sorun ve sıkıntılarınız nelerdir?

En önemli sorun iş yapamayan sektör giderlerini karşılayacak finansmana sahip olamamasıdır. Şartlar koyarak verilen krediler birçok firma tarafından alınamayıp ilaç olması sağlanamamaktadır.

Turizm sektörünün sorunları herkes tarafından bilinmektedir. Ancak çözümlere gelince kalıcı bir sonuç alınamamaktadır.

Hibeler ve krediler sektör açısından can suyu olacaktır. Finansman konusunda acilen destekler gerekmektedir. Çok fazla işten çıkarmalar sektörümüz açısından olumsuzluğu gelecekte yaratacaktır. Firmalar zorunlu olarak küçülmeye gitmektedir. Yasal bazı düzenlemeler özellikle “home Office” konunda acilen gerçekleştirilmelidir.

“TURİZM SEKTÖRÜ HAK ETTİĞİ KONUMA TEKRAR GELECEK”

Geleceğe yönelik beklentileriniz ve öngörüleriniz nelerdir? Bölge turizmi bu krizi başarılı bir şekilde atlatabilecek mi?

Ülkemiz ve İstanbul turizm açısından dünyanın en önemli destinasyonlarındandır. Bugün pandemi nedeniyle çok büyük yaralar alsa da turizm sektörünün gelecekte hak ettiği konuma tekrar geleceği konusunda hiç şüphem yok. Birçok şirketin bu işten zarar gördüğünü ve bunun devam edeceğini de görüyorum. Birçok firma küçülmek zorundadır. Yasa koyuculardan finansal destekler gelmemesi durumunda sektörde kapanmalar, el değiştirmeler kaçınılmazdır. Devletin turizm sektörüne acil hibe ve kredi destekleri vermesi gerekmektedir. 2020 kayıp bir yıldır fakat 2021 yılının pandeminin son bulması koşuluyla çok iyi bir yıl olabileceğini düşünüyorum.

TÜRKİYE TURİZMİNİN YENİDEN YAPILANMASI İÇİN YAPILMASI GEREKENLER

Bölge turizminin yeniden eski günlerine kavuşabilmesi için neler yapılmalı; hangi adımlar atılmalı? 

Home office gibi yasal düzenlemelerin yapılması önemlidir. Bu konu şirketlerin ayakta kalabilmesi için bazı giderlerinin azaltılmasını destekleyecektir. Ayrıca bu çalışma modelinin verimliliğe katkısı dünya örnekleriyle ispatlanmıştır.

Seyahat sektörünün finansman sorunu hibeler ve kredilerle acilen çözülmelidir.

Ülke olarak da pandemi konusunda şeffaflıkla mücadele ederek bu salgının etkilerini 2021 yılında yaşamamak için her türlü önlemi almalıyız.

2021 yılına ayakta kalarak girebilirsek güzel günleri göreceğimizi öngörebilmekteyim.

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu