Eczacılar Birliği, Tabipler Birliği’nin ani ölümlerle ilgili yaptığı açıklamaya işaret etti

Eczacılar Birliği, Tabipler Birliği’nin ani ölümlerin altında yatan nedenlerden birinin de uyuşturucu kullanımı olduğu ve uyuşturucu grubu olarak tabir edilen yeşil reçeteye tabii ilaçların, eczanelerden halka kontrolsüz ve reçetesiz satışının yapıldığının tespit edildiği konusunda yapılan basın açıklaması neticesinde tüm gözlerin Eczacılar Birliği’ne üye eczacılara çevrildiği belirtildi.

Kıbrıs Türk Eczacılar Birliği’nden yapılan yazılı açıklamada, 4 Ekim 2022 tarihinde artan ani ölümlerle ilgili Kıbrıs Türk Tabipler Birliği tarafından gerçekleştirilen basın toplantısına işaret edildi.

 

Açıklamada, ani ölümlerin altında yatan nedenlerden birinin de uyuşturucu kullanımı olduğu ve uyuşturucu grubu olarak tabir edilen yeşil reçeteye tabii ilaçların, eczanelerden halka kontrolsüz ve reçetesiz satışının yapıldığının tespit edildiği konusunda yapılan açıklama neticesinde tüm gözlerin Eczacılar Birliği’ne üye eczacılara çevrildiği belirtildi.

 

“Öncelikle ve özellikle belirtmek isteriz ki uyuşturucu kullanımı ve uyuşturucu ile mücadele tek bir meslek grubunun sorumluluğunda ve yetkisinde olamayacak derecede geniş kapsamlı bir konudur” denilen açıklamanın devamında şu ifadelere yer verildi:

 

“Kıbrıs Türk Eczacılar Birliği olarak, yıllardır uyuşturucu ile mücadele konusunda çaba sarf etmekte ve uyuşturucu kullanımının önüne geçebilmek adına devletin tüm organlarıyla istişare halinde olarak sürekli çözüm önerileri sunmakta olduğumuzu belirtmek isteriz.

 

Bunlardan en önemlisi, 2020 yılında KTEB olarak Başbakanlık Uyuşturucuyla Mücadele Komisyonu ile görüşerek hayata geçirmeyi önerdiğimiz yeşil reçete otomasyon sisteminin kurulmasıdır. 15 ay süren, KTEB ve Başbakanlık Uyuşturucuyla Mücadele Komisyonu’nun yanında Kıbrıs Türk Tabipler Birliği, KKTC’de faaliyet gösteren Eczacılık fakültelerinin dekanları, Barış Ruh ve Sinir Hastalıkları Hastanesi doktorları, Pembe Köşk doktorları, Gümrük Dairesi yetkilileri, Sağlık Bakanlığı ve İlaç ve Eczacılık Dairesi yetkilileri, PGM Narkotik Şube yetkilileri ve gönüllü avukatların katılımıyla yoğun bir çalışma gerçekleştirilerek, yeşil reçete takip sistemi kurulması için yazılım çalışmalarına başlanmıştır. Bu yazılım ile adaya ilgili ilaçların girişinden, son tüketici olan hastaya kadar, tüm süreç otomasyon sistemi ile takip altına alınacak ve reçeteyi yazan hekimlerimiz de bu sistem çerçevesinde çalışmalarını yürüteceklerdi. Ancak; projenin son aşamasında Başbakanlık bünyesinde çalışan ve otomasyon sisteminin yazılımını yapan TEK yazılımcının yurt dışından iş teklifi alarak görevinden ayrılması neticesinde, yerine yeni bir yazılımcı atanamamış olup, bu proje Ocak 2022 itibarı ile rafa kaldırılmıştır.”

 

Sınırüstü Halk Vakfı Yaşlı Bakımevi’ndeki skandala da işaret edilen açıklamada, “KTEB olarak, binaya giderek bakımevinde kalan yaşlılara verilen ilaçları bizzat yerinde inceledik. KTEB’in görev ve yetkilerine dahil olmamasına rağmen, yapılan incelemede ortaya çıkarılan, içinde yeşil reçeteye tabii ilaçların da bulunduğu 49 kalem tarihi geçmiş ilaç tespit edilerek, hukuk sürecinin başlatılmasına vesile olan da yine Kıbrıs Türk Eczacılar Birliği’dir” denildi.

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu