Rusya Oturum İzninde Değişikliğe Mi Gidiyor?

Rusya, yabancı ülke vatandaşları için geçici oturum izni uygulamasının kaldırılmasını öngörüyor.

Süreli vizeler dışında, yabancıların yasal olarak bulunması için geçici oturum izni almalarının şart olduğu Rusya’da, yabancıların yasal kalış prosedürleriyle ilgili yeni düzenlemeye gidilmesi teklif edildi.

Rusya’da yabancıya 3 kategori

Buna göre bakanlık tarafından mevcut uygulamanın kaldırılmasını ve yerine “kısa süreli, “uzun süreli” ve “sürekli” oturum izni verilmesini teklif ediyor.

Kısa süreli oturum izni

Kısa süreli oturum izni olan yabancılar için ülkeye turizm, iş, kişisel seyahat, eğitim, insani faaliyet ya da transit geçiş amacıyla gelmelerine izin verilmesi ve ülkede en fazla 90 gün bulunma hakkı tanınması önerildi.

Uzun süreli oturum izni

İnsani, kişisel, ailevi, iş ya da eğitim amacı aranması önerilen uzun süreli oturum isteyenler için 1 takvim yılı boyunca Rusya’da bulunma hakkı tanınması öneriliyor. (Daha ayrıntılı bakıldığında, ülkede uzun süreli kalmanın temeli iş, devlet akreditasyonuna sahip eğitim veya bilim kuruluşlarından birinde eğitim veya tedavi amacı olabilecek. Ayrıca kuruluş sermayesi en az 100 milyon ruble olan şirketlerin yatırımcısı yabancılar, Rusya’da çalışan ve Rus vatandaşlığına sahip küçük çocukları olan yabancı ebeveynler de uzun süreli kalma hakkına sahip olabilecek.)

Süresiz oturum izni

Üçüncü kategorideki süresiz oturma izni (daimi ikamet) kararı ise, İçişleri Bakanlığı’na bağlı bir komisyon tarafından verilecek. Ülkede uzun süreli kalma rejiminde olan yabancılar bu hakka sahip olduktan sonra süresiz oturum isteyebilecekler.

Kalış amacı ve izin türü değiştirilebilecek

Turkrus.com’da yer alan habere göre yeni yasa tasarısı kabul edilirse yabancılar, Rusya’da kalış amaçlarını ve izin türlerini, ülkeyi terk etmelerine gerek kalmaksızın değiştirebilecekler.

Göçmenler için zorunlu olacak

İçişleri Bakanlığı, göçmenlerin 10 yıllık bir süre için standart elektronik bir kimlik belgesi almalarını zorunlu kılmayı da teklif etti. Böyle bir belge elde etmek için yabancıların parmak izlerinin alınması ve tıbbi muayeneden geçmeleri gerekecek.

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu