Silikon Vadisi Ve Gastronomik Gelişmeler

Silikon Vadisi kelimesini duyduğunuzda aklınıza tabi ki ilk olarak teknoloji ve inovasyon faaliyetleri geliyor. Sürekli yapılan toplantılar, sıra dışı fikirleri olan insanlar ve çeşitli işlerde başarı yakalamış ünlü konuşmacılar. Peki Silikon Vadisine hiç gastronomik açıdan baktınız mı? Bilmediğimiz ve gelecek anlamında o kadar çok yenilik yakalama peşindekiler ki. Gelin hepsini birlikte inceleyelim.

SÜRDÜLEBİLİR GELECEK BELKİ DE SİLİKON VADİSİNDEDİR?

Dünya üzerinde yeşil alanlar her geçen yıl hızlı bir şekilde azalmaya devam etmektedir. Hayvan yetiştirme faaliyetleri için gerekli olan su ve yem miktarlarının fazla olması ile de birlikte tedarik edilemeyen talep gastronomi sektörünü kaçınılmaz yeniliklere sürüklemektedir. Hal böyle iken mevcut olan sistemdeki yetersizlik ve çevresel faktörlerin yaşadığı kötü sonuçlar daha farklı sürdürülebilir yollara başvurmamız gerektiğini göstermektedir (Karaman,2019).

Bitki bazı üretilen ve içerdiği tadın bildiğimiz et tadından farkı olmayan hamburger köftesi, içerisinde hiç et barındırmayan tavuk parçacıkları, mayonezin olmazsa olmazı yumurta olmadan hazırlanan kıvamlı mayonezler, insanın yaşamını idame edebilmesi için sadece bir şişede yer alan içecekler, aralıklı oruç trendi, robotlar yoluyla verilen yemek siparişi, 3D baskılı yiyecekler, arttırılmış dikkatli yeme, deney bahçeleri gibi birçok yenilik silikon vadisinde.

Hampton Creek Foods adındaki firma son aldığı 23 Milyon dolarlık fon ile yiyecekte inovasyon yapmaya devam etmektedir. Özellikle yumurtaya alternatif olarak sebze ve yeşillikler kullanarak ürünler geliştiren firma örneğin yumurtasız mayonez ile çok popüler olmuş. Dünyaca ünlü şeflerin bile gözü bağlanarak test edildiğinde en sevdikleri mayonez markasından dahi ayırt edemedikleri ürün Just Mayo, aslında mutfaktan çok bir laboratuvarı andıran bir mekân da geliştirilmiş. Her yerde herkes için gıdayı daha sağlıklı hale getirme sözüyle yola çıkan marka, Amerika’da gıda trendlerini belirlemeye başlamış gözüküyor. Microsoft’un kurucusu Bill Gates’in “gelecekteki yiyeceklerimizi belirleyecek 3 firmadan biri” diye bahsettiği marka olmuş durumda.

2050 yılına kadar 9 milyar ulaşacağı düşünülen hızlı nüfus artışına gerekli gıdayı sağlayabilmek için bugün ürettiğimizden %60 daha fazlasını üretmemiz gerekmektedir. Küresel anlamda gıda ve tarım endüstrinde değişen talepler, halihazırdaki gıda sistemleri ve teknolojinin sağlayabileceklerinin yetersiz olduğunu gösteriyor. İşte burada devreye Gıda ve Tarım endüstrisinin baş aktörü Rabobank giriyor. Rabobank ve RocketSpace güçlerini birleştirerek bu sorunu çözmek için TERRA’yı kurmuşlardır. TERRA, Gıda ve Tarım endüstrisinde anlamlı sanayi dönüşümü getirerek steward fikirleri ve inovasyon ile tasarlanmış bir platformdur.

İŞTE SİLİKON VADİSİDEKİ EN GÖZE ÇARPAN GIDA İNOVASYON LABORATUVARLARI VE DENEYSEL 3D BASKILI GIDALAR

Dünyadaki açlığın çözümlerinden birisi 3 boyutlu gıda baskısı çalışmaları. Bilim insanı Hod Lipson’a göre bu yöntemle yemeklerin besin değeri arttırılabilir ve tüketicilerin kişisel özelliklerine göre besin içerikleri hazırlanıp yiyeceklerin basımı yapılabilir.

HÜCRESEL TARIM

Hücresel tarımın amacı daha ucuz ve daha sürdürülebilir ürünleri üretmeyi hedeflemektedir. Silikon vadisinde Beyond Meat ve İmpossible Foods gibi şirketler sebzeleri et gibi tatlandırmaya çalışmaktadır.

DENEY BAHÇELERİ

Çok az toprak ve çok az su ile genellikle binaların çatılarında yapılan kentsel çiftçiliktir.

ARTIRILMIŞ DİKKATLİ YEME

Yiyecekleri nasıl deneyimlediğimize odaklanan bir yöntemdir. Ana fikir, yiyeceğin beslenmeden daha fazlası olduğu, kapsamlı bir deneyim olduğudur.

DRONLAR VE ROBOTLAR TARAFINDAN SAĞLANAN YİYECEKLER

Amazon tarafından başlatılan ve birkaç yıl içinde müşterilerin kullanımına sunulacak bir projedir.

İMPOSSİBLEFOODS

Impossible Foods, bitki yapımı hamburgerlerin araştırılması ve üretiminde uzmanlaşmıştır ve buğday ve patates proteinlerinin yanı sıra Hindistan cevizi yağı kullanarak et tadı yaratmaktadır. Şirket Patrick O. Brown tarafından 2011 yılında kurulmuştur.

MEMPHİS ETLERİ

2015 yılında kurulan bu şirket , Mart 2017’de dünyadaki “ilk etsiz tavuk ihalelerini” oluşturduğunu duyurdu . Hayvanları besleyip kesmek yerine, hayvan hücrelerinden gerçek etleri üreterek yetiştirmeye izin veren bir teknoloji geliştirdiler. Memphis Meat, ismine Bill Gates ve Richard Branson gibi bazı ünlü yatırımcılara sahiptir. Son fonlar Ağustos 2017’de enjekte edilerek 17 yatırımcıdan 20 milyon doların üzerinde para almışlardır.

FINLESS YİYECEKLER

Finless gıdalar kök hücrelerinden balık et ürünleri oluşturmaktadır. Birincil hedefleri olduğunu “deniz ürünleri üreten bilimsel tarım teknolojilerini kullanmaktır”. Eti fileto şeklinde üretmek için “bira fabrikası benzeri bir ortamda kültürlenen ve yapılandırılan” balıklardan alınan küçük miktarlarda hücre kullanılmaktadır.

Kaynak : Turizm Günlüğü

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu