Yeşil Alana “Kaçak Yapı”

Alayköy Sanayi Bölgesi’nde yeşil alan olarak ayrılan yere, Alayköy Belediyesi’nin izniyle sürücü kurslarının düzenlenmesi için prefabrik yapı inşaat ediliyor. Sanayi Dairesi’nin ‘onaylamadığı’ proje, “izinsiz ve ruhsatsız” bir şekilde devam ediyor.

SANAYİ DAİRESİ REDDETTİ, BELEDİYE “YEŞİL ALAN BENİM” DEDİ…

Alayköy Sanayi Bölgesi’nde ‘yeşil alan’ olarak belirlenen yere, Alayköy Belediyesi’nin izniyle prefabrik bir yapı kurulmaya başlandı. Sanayi Dairesi Müdürü Mustafa Yeşil, söz konusu yapı için yapılan başvuruyu reddettiklerini ancak kaçak şekilde inşaatın sürdüğünü belirtirken Alayköy Belediye Başkanı Hulusi Manisoy, yeşil alanların belediyenin koçanlı malı olduğunu, bu nedenle buradaki çalışmalar için kimsenin söz hakkının bulunmadığını söyledi.

“YEŞİL ALANLAR ÖZEL AMAÇLA KULLANILAMAZ”…

Lefkoşa Kaymakamı Bora Akkuş, Kaymakamlık ekibinin bölgede incelemede bulunduğunu belirterek Alayköy Belediyesi’ndeki yetkililerin, yeşil alanın temeline zarar verecek betonlu yapılar yapmamaları yönünde uyarıldığını söyledi. Kıbrıs Türk Mimar ve Mühendisler Odaları Birliği Başkanı Kozan Uzunoğlu da, yeşil alanların sadece yüzde 10’luk kısmına oyun parkları, dinlenme yerleri, topluma fayda sağlayacak büfeler yapılabileceğini, özel, ticari amaçla bina yapılması için izin verilemeyeceğini ifade etti. Uzunoğlu, yeşil alanların özel amaçla kullanılamayacağını vurguladı.

Ahmet UÇAR KIBRIS’ın 3 gündür manşetine ve ön sayfasına taşıdığı doğa ile çevre tahribatı olaylarına bir yenisi eklendi. Alayköy Sanayi Bölgesi’nde ‘yeşil alan’ olarak ayrılan bir araziye, Alayköy Belediyesi’nin izniyle sürücü kursu verilebilmesi için prefabrik bir yapı yapılıyor. Yeşil alana yapılan bu müdahale konusunda her birim farklı görüşler ortaya koydu. Alayköy Belediye Başkanı Hulusi Manisoy, çalışma yapılan yeşil alanın belediyenin koçanlı malı olduğunu, hiçbir merciinin de bu alandaki çalışmalarla ilgili söz hakkının bulunmadığını söylerken; Sanayi Dairesi Müdürü Mustafa Yeşil, “O yapı, izinsiz, ruhsatsız ve kaçak” dedi.

Lefkoşa Kaymakamlığı ise bölgede yaptığı incelemede, belediye yetkililerine “betonarme şeklinde bir bina yapılmaması” yönünde uyarıda bulundu. Kıbrıs Türk Mimar ve Mühendisler Odaları Birliği (KTMMOB) Başkanı Kozan Uzunoğlu ise, yeşil alanların özel amaçla kullanılamayacağını vurguladı. Manisoy: Yeşil alan Alayköy Belediyesi’nin koçanlı malı Alayköy Belediye Başkanı Hulusi Manisoy, Alayköy Sanayisi içerisindeki yeşil alanın belediyenin koçanlı malı olduğunu belirterek, bu alana prototip bina yaptıklarını, bu alan hakkında Alayköy Belediyesi dışında kimsenin söz hakkı olmadığını kaydetti.

Sanayi içerisinde bu tip binaların diğer yeşil alanlarda da bulunduğunu dile getiren Manisoy, Sanayi Dairesi’nin de geçmiş dönemlerde Alayköy Belediyesi’ne danışmadan bir yeşil alanı asfaltlayarak otoparka çevirdiğini iddia etti. Manisoy, söz konusu arazide ehliyet verilen bir sürüş kursunun yapılacağına işaret ederek, Sanayi Dairesi’nin önce Alayköy Sanayisi ile ilgili diğer sorunlara çözüm bulması gerektiğini belirtti. Yeşil: Yeşil alana inşaat izni verilemez Sanayi Dairesi Müdürü Mustafa Yeşil, Alayköy Sanayisi içerisindeki yeşil alanların Alayköy Belediyesi’ne ait olduğunu belirterek, “Bu alanlar Alayköy Belediyesi’ne yeşillendirilmesi için verilmiştir, inşaat yapılması için değil” şeklinde konuştu. Yeşil, bölgedeki yeşil alanda yapılan inşaatın izinsiz, onaysız, ruhsatsız ve kaçak bir şekilde yapıldığını dile getirerek, yeşil alana inşaat izni verilemeyeceğini ifade etti.

Yeşil alanda inşaat yapılması için Sanayi Dairesi’ne başvuruda bulunulduğuna işaret eden Yeşil, yeşil alanın korunması adına bu başvurunun reddedildiğini anlattı. Yeşil, bu başvurunun reddedilmesine rağmen alanda inşaat çalışmalarının başlatıldığına dikkat çekerek, bu inşaatın durdurulması için Alayköy Belediyesi’ne yazı yollandığını ancak bu yazının üzerine inşaatın yapımının daha da hızlandığını söyledi. Sanayi Bölgesi içerisinde bir inşaat başlatılabilmesi için inşaat ruhsatı alınması gerektiğini belirten Yeşil, bu bağlamda Sanayi Dairesi’nden de onay alınması gerektiğini ancak böyle bir onayın verilmediğini bildirdi. Sanayi Dairesi’nin Alayköy Belediyesi’ne ait yeşil alana inşaat yaptığı iddiasına da cevap veren Yeşil, Alayköy Sanayisi ile ilgili ÇED raporunda bu alanın Sanayi Dairesi’ne verildiğini, hiçbir şekilde Belediye’ye ait bir alanda çalışma yapılmadığını açıkladı.

Manisoy, bölgedeki inşaatın durdurulması için Kaymakamlık ile polis müdürlüğüne de yazı yazılacağını anlattı. Akkuş: Betonarme işlemi yapılamaz Lefkoşa Kaymakamı Bora Akkuş, Sanayi Dairesi tarafından Alayköy Belediyesi’ne gönderilen yazının kendilerine de gönderildiğini belirterek, bu yazı üzerine Kaymakamlığa bağlı bir ekibin dün olay yerine gittiğini ve Alayköy Belediyesi’nin inşaat birimindeki yetkililerle görüştüğünü kaydetti. Akkuş, Sanayi Bölgesi’ndeki yeşil alanların Alayköy Belediyesi’ne ait olduğunu dile getirerek, bu alanlarda betonarme işlemleri yapılamayacağını ve alanın temeline zarar verilemeyeceğini ifade etti. Yeşil bir alana bir konteynırın bırakılmasıyla o alanın işgal edilip zarar gördüğü sonucuna ulaşılamayacağı örneğini veren Akkuş, Alayköy Belediyesi’nin de prefabrik bir yapı oluşturduğunu, bu yapının altına tekerlek konduğunda başka bir yere taşınabileceğini, yeşil alanın temeline zarar verilmeyeceğini söyledi.

Akkuş, Alayköy Belediyesi’ndeki yetkililerin yeşil alanın temeline zarar verecek betonlu yapılar yapmamaları yönünde uyarıldığını vurguladı. Uzunoğlu: Yeşil alana özel  yapılar yapılmasına izin verilemez Kıbrıs Türk Mimar ve Mühendisler Odaları Birliği Başkanı Kozan Uzunoğlu, yeşil alana yüzde 10’unu kapsayacak şekilde yalnızca kamusal amaçlı yapıların inşa edilebileceğini belirterek, bunlara oyun parkları, dinlenme yerleri, topluma fayda sağlayacak büfeleri örnek gösterdi.  Uzunoğlu, yeşil alanlara özel, ticari amaçla bina yapılması için izin verilemeyeceğini dile getirerek, “Diyelim ki yeşil alan 100 metre bunun sadece on metresinde kamusal amaçla yapı inşa edilebilir.

Ancak özel amaçlı yapılar için bu izinler verilmez” şeklinde konuştu. Bu yapılar belediyeler tarafından yapılsa bile gerekli yerlerden izin alması gerektiğine işaret eden Uzunoğlu, öncelik Şehir Planlama Dairesi’nden, daha sonra ise Kıbrıs Türk Mimar ve Mühendisler Odası’nın ilgili teknik odalarından onay alınması gerektiğini vurguladı. Uzunoğlu, yeşil alanların özel amaçla kullanılamayacağını yineleyerek, geçmiş dönemlerde yeşil alana polis tarafından yapılan küçük bir yapının kamusal bir amaca hizmet etmediğine karar verilerek kaldırıldığını anımsattı.

Kaynak : Kıbrıs Gazetesi

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu